Českým a slovenským zbrojovkám hatia vývoz susedné krajiny

TASR
5.6.2012 10:51

Keby chcela přeloučská firma SVOS vyviezť svoje nové obrnené transportéry napríklad do USA, potrebovala by na to okrem povolenia českých úradov aj tranzitnú licenciu od Poľska alebo Nemecka.

Českým a slovenským zbrojovkám hatia vývoz susedné krajiny
SITA

Česko a Slovensko rovnaké reštriktívne opatrenia neuplatňujú. Podľa šéfa Asociácie bezpečnostného a obranného priemyslu ČR Jiřího Hyneka sa už niekoľkokrát stalo, že vinou zdĺhavého povoľovacieho procesu u susedov niektoré nádejné obchody skrachovali.

Hynek sa domnieva, že sa povoľovacie konania u susedov využívajú na nečistý konkurenčný boj.
Vývozca musí cudzím orgánom odovzdať všetky podklady, vrátane toho, v akom množstve, komu a za akú cenu chce vojenský materiál predať. Za týchto okolností dochádza ku krachu obchodov, lebo príležitosti sa chopí predovšetkým poľská a nemecká konkurencia.

Českým a slovenským zbrojovkám, ako píše E15, svitá nádej novou európskou smernicou prijatou začiatkom mája. V EÚ by mali byť podľa nej odstránené bariéry, ktoré bránia voľnému pohybu tovarov a služieb, aby sa na vnútornom trhu narušovala hospodárska súťaž.

Zbrojári sa však obávajú, že susedné krajiny budú implementáciu novej smernice odkladať. Hynek dodal, že od vývozcov zbraní by od júla susedné krajiny nemali žiadať tranzitnú licenciu. Ak by na nej trvali, potom by mala problémy riešiť Európska komisia, ktorá je za účinnosť smernice zodpovedná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok