Gašparovič na stretnutí s Fisherom: Nemôžeme ustúpiť od výroby jadrovej energie

TASR
5.6.2012 10:34

Slovenská republika nemôže ani v ďalšom období ustúpiť od výroby jadrovej energie. Vyhlásil to po dnešnom stretnutí so svojím rakúskym partnerom Heinzom Fischerom prezident SR Ivan Gašparovič. Fischer je na jednodňovej návšteve Slovenska.

Gašparovič na stretnutí s Fisherom: Nemôžeme ustúpiť od výroby jadrovej energie
SITA

Slovenská republika nemôže ani v ďalšom období ustúpiť od výroby jadrovej energie. Vyhlásil to po dnešnom stretnutí so svojím rakúskym partnerom Heinzom Fischerom prezident SR Ivan Gašparovič. Fischer je na jednodňovej návšteve Slovenska.

Ide o jedinú spornú otázku vo vzájomných vzťahoch Rakúska a Slovenska. Gašparovič pripomenul, že SR je od jadra závislé, keďže 53 percent elektrickej energie vyrába práve z neho. "Chceme pokračovať ďalej, ale zhodujeme sa v tom, že v prvom rade musí ísť o bezpečnosť. Do nej chceme investovať," podčiarkol.

Fischer zopakoval rakúsky postoj v tejto otázke. "Pre nás je najdôležitejšia bezpečnosť, aj na európskej úrovni," dodal. Napriek problematickým časom v EÚ verí v hospodársku silu väčšiny krajín eurozóny. Podľa neho ich spoločná snaha môže zvrátiť súčasný stav k pozitívnemu vývoju. Ďalšiu kontinuitu v bilaterálnych vzťahoch po nástupe novej vlády vidí Fischer v posilnení hospodárskeho rastu. Pripomenul, že minulý rok obchodná výmena medzi SR a Rakúskom presiahla 5,6 miliardy eur a blíži sa k šiestim miliardám.

Gašparovič dodal, že tento obrat prekonal predkrízovú úroveň o vyše jednu miliardu eur. Poukázal na to, že hoci u našich susedov pracuje takmer 17.000 Slovákov, nepotvrdili sa obavy Viedne z narušenia ich pracovného trhu. "Skôr v niektorých odboroch Slovensko trpí tým, že odchádzajú naši pracovníci do Európy," konštatoval.

Prezidenti sa počas dnešnej slávnostnej večere plánujú vrátiť k téme širokorozchodnej železnice z Košíc do Viedne. Fischer avizoval, že o tom bude hovoriť aj s premiérom Robertom Ficom. Krajiny majú rozdielny názor tiež na otázku jednostranného vyhlásenia nezávislosti Kosova. Fischer v tejto súvislosti uviedol, že podľa jeho informácií je slovenský postoj výsostne pragmatický, pričom sa bude riadiť väčšinovým názorom. Nepredpokladá však, že by sa v súčasnosti niekto zaoberal otázkou, ako vrátiť vývoj v Kosove na úroveň pred vyhlásením jeho nezávislosti. "Mali by sme hľadať spoločné riešenie, ktoré sa týka Belehradu a Prištiny tak, aby sa do toho zapojila EÚ a názor väčšiny," domnieva sa.

Ako nedávno vyhlásil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, vzťah SR ku Kosovu bude v nasledujúcom vládnom období závisieť od vývoja situácie okolo tohto sporného územia. "Chceme, aby sa normalizovala atmosféra v regióne, ale kým k tomu nedôjde, tak samozrejme, nie je dôvod, aby sme prehodnocovali náš vzťah ku Kosovu," podčiarkol. Slovensko je jedným z piatich členských krajín EÚ, ktoré neuznali jeho nezávislosť, ktorú Priština vyhlásila v roku 2008.

Záznam TB po stretnutí prezidentov Slovenska a Rakúska:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok