Rath poslancov nepresvedčil, vydali ho na trestné stíhanie

SITA, TA3
5.6.2012 15:24

Poslanecká snemovňa dnes zažila bezprecedentnú udalosť - vystúpenie uväzneného Davida Ratha.

Rath poslancov nepresvedčil, vydali ho na trestné stíhanie
SITA

Vo väzbe aj v parlamente

Bývalý stredočeský hajtman David Rath, obvinený z mnohomiliónovej korupcie, dnes opustil múry väznice v Litoměřiciach a špeciálna eskorta ho previezla do Poslaneckej snemovne v Prahe. Všetko sa odohralo za mimoriadnych bezpečnostných opatrení. Polícia v čase jeho prítomnosti uzavrela parlamentné chodby a celý zákonodarný zbor funguje v špeciálnom režime.

"Ten prejav nebude úplne krátky," naznačil pred Rathovým vystúpením pre portál idnes.cz jeden z exhajtmanových obhajcov. Jeho slová sa potvrdili. Rath sa v preslove snažil presvedčiť snemovňu, aby nepripustia jeho trestné stíhanie. Jeho plamenný prejav však uspal ministra zahraničia Karla Schwarzanberga. Nepresvedčil ani ďalších kolegov a snemovňa odhlasovala jeho vydanie na trestné stíhanie.

Rath sa prirovnal k Hannibalovi Lecterovi

Bývalá hviezda sociálnej demokracie označila svoje zadržanie za "pascu". Rath odmietol, že by sa zúčastnil na úplatných praktikách. Rath chce dokázať, že celý proces je zmanipulovaný. Podľa novinky.cz obvinil štátnu zátupkyňu Lenku Bradáčovú z toho, že za vyriešenie kauzy jej sľúbili post na Vrchnom štátnom zastupiteľstve.

Spochybnil dôvody svojej väzby, keďže podľa jeho slov "nemá kam utiecť". Kontroverzný politik označil postup českej polície za "politicky motivovaný" a vyhlásil, že sa k nemu správajú ako k "Hannibalovi Lecterovi z filmu Mlčanie jahniat".

Podľa Ratha je celá kauza pomstou ministra vnútra Kubiceho, ktorý údajne používa praktiky ŠTB. "Prial by som vám, aby ste sám strávili dva mesiace vo väzbe," zaželal mu.

Väzba, kde sa okrem neho ocitlo ďalších sedem ľudí, je podľa neho "novodobá tortúra, lámanie, týranie ľudí," citujú ho novinly.cz. Poslaneckého mandátu sa odmietol vzdať, aby mohol uvádzať veci na pravú mieru. Exhajtman označil svoju kauzu za účelovú likvidáciu opozičného politika a obvinil z nej vládu.

Krabica so siedmimi miliónmi

Policajné jednotky v máji prichytili politika s krabicou od vína, v ktorej bolo sedem miliónov korún. V skrýšach našli ďalšie desiatky miliónov. Rath skončil vo väzbe a čelí obvineniu z korupcie. V reakcii na kauzu už vzdal postu hajtmana Stredočeského kraja ako aj členstva v ČSSD. Stále je však členom parlamentu a má preto právo zúčastňovať sa na schôdzkach Poslaneckej snemovne.

Záznam prejavu  D. Ratha v poslaneckej snemovni

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok