Putin pricestoval na návštevu Číny, rokuje sa najmä o energetike

TA3, TASR
5.6.2012 08:25

Ruský prezident Vladimir Putin dnes začal v Pekingu trojdňovú návštevu Číny, jeho rokovaniam bude podľa predpokladov dominovať dvojstranná spolupráca v energetike, otázka Sýrie a Iránu.

Putin pricestoval na návštevu Číny, rokuje sa najmä o energetike
SITA

Putin sa dnes stretne s čínskym prezidentom Chu Ťin-tchaom. Obaja sa v stredu a štvrtok zúčastnia na summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu. Dnes sa očakáva podpis viacerých rusko-čínskych dohôd.
Pred Putinovým príchodom ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že Rusko a Čína "majú podobné pohľady na pokračujúce zásadné zmeny vo svete a podobné prístupy k novým výzvam".

"Spolupráca týchto dvoch krajín napomáha svetovému mieru a stabilite" a obe chcú "podporiť ústrednú úlohu OSN pri riešení medzinárodných otázok", povedal Lavrov agentúre Sinchua. Putin pred cestou povedal, že chce ďalej podporiť dvojstranný obchod, ktorého objem vlani dosiahol 84 miliárd dolárov (67 miliárd eur).
V agende návštevy je i pokračujúce krviprelievanie v Sýrii.

Rusko a Čína odolávajú tlaku Západu na odstavenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada od moci, ktorý čelí 14 mesiacov trvajúcemu povstaniu. Moskva aj Peking deklarujú, že nepodporia kroky, ktoré by mohli viesť k zahraničnej intervencii. Oba štáty sú tiež proti ďalším sankciám proti Iránu pre jeho sporný jadrový program.

Šanghajská organizácia pre spoluprácu vznikla v roku 2001 na podporu bezpečnostnej spolupráce medzi jej šiestimi členmi - Čínou, Kazachstanom, Kirgizskom, Ruskom, Tadžikistanom a Uzbekistanom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok