Rusko uvalilo nové sankcie, na zozname je i Tymošenková

TA3 TASR
1.11.2018 12:57

Sankcie sú reakciou na nepriateľské kroky Kyjeva voči Moskve po anexii Krymu a konflikt v Donbase. Prezident Vladimir Putin je ich pripravený zrušiť v prípade, že Ukrajina stiahne svoje reštrikcie.

Putin môže sankcie zrušiť

Ruská vláda v reakcii na konflikt medzi oboma krajinami uvalila finančné sankcie na 68 ukrajinských spoločností a 322 jednotlivcov, vrátane popredných politických predstaviteľov krajiny. Sankčný zoznam podpísal ruský premiér Dmitrij Medvedev. Sú na ňom i bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková, ktorá patrí aj medzi favoritov budúcoročných prezidentských volieb, minister vnútra Arsen Avakov, minister obrany Stepan Poltorak, predseda parlamentu Andrij Parubij a niekoľko spoločností z chemického a banského priemyslu.

Podľa Moskvy sú sankcie spojené s "nie príliš priateľským konaním" Ukrajiny smerom k ruským občanom a právnickým osobám. Na základe dekrétu, ktorý 22. októbra podpísal ruský prezident Vladimir Putin, môžu byť sankcie zrušené, ak Ukrajina odvolá všetky reštrikcie voči Rusku, ktoré - podobne ako EÚ a USA - zaviedla v súvislosti s anexiou Krymu a konfliktom v Donbase.

Tymošenkovú sankcie neznepokojujú

Ukrajinský politológ Volodymyr Fesenko povedal, že pre mnohých postihnutých je zahrnutie na sankčnom zozname vyjadrením cti. Tymošenková na Facebooku napísala, že sankcie voči jej osobe ju neznepokojujú, keďže v Rusku nie je podnikateľsky aktívna.

Vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou sú napäté od pripojenia polostrova Krym k Rusku v roku 2014. Moskvu obviňujú z podnecovania konfliktu na východe Ukrajiny, ktorý si už vyžiadal životy približne 10.000 ľudí. Kyjev už prijal opatrenia, ktoré obmedzia spoluprácu s ruskými spoločnosťami, a minulý rok zablokoval prístup k ruským sociálnym sieťam a aj k internetovému vyhľadávaču Yandex.ru. Spojené štáty americké a Európska únia na Rusko uvalili niekoľko sérií sankcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok