Poľovníkom, ktorí strieľajú na psov, bude hroziť mastná pokuta

TA3 TASR
31.10.2018 12:52

Za zastrelenie označeného psa v lese bude poľovníkom hroziť pokuta až do výšky 3000 eur. Určuje to nový zákon o poľovníctve, podľa ktorého bude možné na tri roky zakázať aj poľovnú činnosť. Legislatívu dalo do medzirezortného pripomienkového konania ministerstvo pôdohospodárstva. Chce ňou nastaviť pravidlá a povinnosti pre poľovníkov a majiteľov psov.

Problémy priamo z terénu

Zákaz svojvoľne strieľať označených psov v lese, zvýšenie kompetencií poľovníckych hospodárov a menej byrokracie pre poľovníkov. To sú niektoré zo zmien, ktoré prináša nový zákon o poľovníctve z dielne ministerstva pôdohospodárstva, ktorý rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

"V systéme poľovníctva po takmer dekáde nastavujeme poriadok, rovnováhu a transparentnosť. Pri tvorbe tejto novely sme sa venovali riešeniu problémov priamo z terénu, ktoré sa ukázali pri uplatňovaní starého zákona," opísala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Ministerstvo rokovalo podľa jej slov so všetkými zainteresovanými stranami, odbornými skupinami a verejnosťou. "Táto mravenčia práca však stála za to a výsledkom je kvalitný návrh moderného zákona o poľovníctve," dodala Matečná.

Zákonom by sa tak napríklad mala zaviesť do praxe novinka, na základe ktorej sa zakáže poľovníkom strieľať voľne pobehujúcich označených psov. "Reagujeme na aktuálny stav, kedy dochádza k zastreleniu psa, ktorý má majiteľa a následne to vrhá negatívne svetlo na poľovníkov, ktorí robia obrovské množstvo veľmi dôležitej práce," vysvetlila šéfka agrorezortu.

Sankcie a zákaz poľovnej činnosti

Návrhom zákona sa podľa jej slov nastavujú jasné pravidlá aj povinnosti pre poľovníkov, ale aj majiteľov. "Tí si budú musieť psy pri prechádzke lesom riadne označiť a držať vo vzdialenostnom limite. Nebudú však musieť mať obavy, že ich psíka v neočakávanej situácii poľovník zastrelí," zdôraznila ministerka. Ak predsa dôjde k usmrteniu voľne sa pohybujúcich označených psov a mačiek v poľovnom revíri užívateľom poľovného revíra alebo držiteľom poľovného lístka, môže vlastník požadovať náhradu škody. Za usmrtenie psa budú podľa ministerstva hroziť sankcie do 3000 eur a zákaz poľovnej činnosti na tri roky. Zákon však zároveň v zmysle ochrany zvieraťa nariaďuje vlastníkom držať psa do vzdialenosti 50 metrov od seba.

Ministerstvo pôdohospodárstva pri tvorbe zákona vypočulo aj poľnohospodárov a sprísňuje podmienky pre poľovníkov tak, aby sa limitovali škody na poľnohospodárskych pozemkoch spôsobované zverou. Vyhovelo tiež aj poľovníkom, poľovný lístok sa už bude udeľovať natrvalo. "Zabráni sa tak byrokracii a poplatkom pri doteraz povinnom obnovovaní platnosti lístka po piatich rokoch," odôvodnil agrorezort.

Do zákona sa podľa ministerstva zapracovali aj požiadavky verejnosti týkajúce sa zabezpečenia bezpečnosti počas lovu. "Vlastníci pozemkov budú môcť v odôvodnených prípadoch, napríklad v čase detského tábora počas letných  prázdnin, požiadať o odloženie lovu na svojom pozemku," opísal generálny riaditeľ Sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR Peter Kicko.

Pribudnú chránené oblasti

Nový zákon tiež umožní okresným úradom vyhlásiť zónu so zákazom lovu, napríklad v čase výchovy a kladenia mláďat. Zároveň má byť zhromaždenie vlastníkov poľovných pozemkov transparentnejšie. "O všetkom budú rozhodovať práve oni, a to demokraticky podľa veľkosti pozemku. Štátni správcovia budú mať povinnosť sa na rokovaní zúčastniť a dohliadať na ich priebeh," vysvetlil generálny tajomník služobného úradu MPRV SR Jaroslav Regec.

Návrh zákona zároveň stransparentňuje a zjednocuje postupy okresných úradov. Odstrániť by sa tak mali často dlhodobo prebiehajúce súdne spory. Tiež sa majú zvýšiť kompetencie poľovníckych hospodárov, ktorí nebudú môcť byť bezdôvodne odvolaní na návrh užívateľa poľovného revíru. Taktiež prestane byť spoplatnený mimoriadny lov, napríklad v prípade nájdenia zranenej srnky na ceste.

V rámci zachovania genofondu voľne žijúcich populácií pôvodných druhov zveri pre strednú Európu pribudne v zákone aj zavádzanie chránených poľovných oblastí, kde sa bude dať poľovať len s doprovodom. Návrh zákona pokrýva podľa ministerstva aj zoptimalizovanie početnosti premnoženej zveri v mestách, na cestách, poľnohospodárskych pozemkoch či v lesníctve, vrátane chránených území, kde zver poškodzuje mladé porasty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok