Vybrali si rovnako? Babiš prezradil, aký čas by zvolila česká vláda

TA3 TASR
31.10.2018 12:20

Väčšina českej vlády sa prikláňa k názoru, že v prípade zrušenia striedania letného a zimného času by mal byť ponechaný súčasný zimný čas, ktorý zodpovedá času astronomickému. Český premiér Andrej Babiš to povedal po rokovaní vlády.

Vybrali si rovnako? Babiš prezradil, aký čas by zvolila česká vláda
SITA/Milo Fabian

Problémy so zaspávaním detí

"Z vyjadrení členov vlády som pochopil, a aj ja zastávam ten názor, že by sme mali mať ten zimný," cituje Babiša spravodajský server Novinky.cz. Podľa premiéra na to existuje viacero praktických dôvodov, z ktorých spomenul problémy so zaspávaním detí v letných mesiacoch.

"Keď máte malé deti, a ja mám vnučky, a slnko (v lete) zapadá po 21. hodine, tak deti hovoria, že je svetlo a nechce sa im spať," konštatoval Babiš s tým, že k ponechaniu astronomického času sa prikláňajú aj odborníci.

Súmernosť k svetlu i tme

Následne sa odvolal na Pavla Suchana z Astronomického ústavu Akadémie vied ČR, podľa ktorého je jednou z nesporných výhod stredoeurópskeho času jeho súmernosť k svetlu i k tme, "keď je pravé poludnie skutočne na poludnie a najväčšia tma okolo polnoci".

Európska komisia navrhla ukončiť striedanie letného a zimného času od apríla 2019. Podľa Babiša zatiaľ nie je jasné, ako sa bude o tomto návrhu ďalej diskutovať, avšak možno očakávať, že vzhľadom na rozdielne názory jednotlivých štátov sa uvedený termín posunie. Zavedenie zimného času by okrem iného znamenalo, že v letných mesiacoch by sa stmievalo o hodinu skôr a východ slnka by nastával už pred štvrtou hodinou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok