Zrušte zákon o občianstve, žiada Bratislavu maďarský spolok

TASR
4.6.2012 15:49

Maďarský spolok Rada pre ľudskú dôstojnosť dnes pri príležitosti maďarského Dňa národnej spolupatričnosti vyzval na zrušenie zákona o slovenskom občianstve, informovala bratislavská kancelária maďarskej tlačovej agentúry MTI.

Zrušte zákon o občianstve, žiada Bratislavu maďarský spolok
SITA

„Rada pre ľudskú dôstojnosť, ako organizácia zameraná na ochranu ľudských práv, opakovane žiada slovenské úrady, aby ukončili protiprávnu činnosť a zrušili zákon, na základe ktorého dochádza k diskriminácii,“ píše sa v dokumente spolku, ktorý podpísal jeho predseda Zoltán Lomnici a predseda SMK József Berényi.

Rada vyjadrila vďaku Maďarom žijúcim na Slovensku, ktorí prijali maďarské občianstvo aj za cenu, že riskovali svoju existenciu. „Slovensko začalo bojovať voči vlastným občanom, ktorí prijali maďarské občianstvo, čím porušuje vlastnú ústavu, dohody o dodržiavaní ľudských práv a právne normy Európskej únie,“ uvádza sa ďalej v dokumente rady, podľa ktorej je vecou celej európskej verejnosti, aby urobila kroky v záujme Maďarov, ktorí vo svojom rodisku - na Slovensku „prišli o svoju vlasť“.

Spolok v závere vyhlásenia pripomína, že poskytuje bezplatnú právnu pomoc v súvislosti s podaniami na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu už siedmim Maďarom, ktorí po prijatí maďarského občianstva prišli o slovenské občianstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok