Soros: Európa má na záchranu eura tri mesiace

TASR
4.6.2012 14:06

Európa má už len tri mesiace na záchranu eura, varoval americký miliardár George Soros, podľa ktorého európski predstavitelia "nepochopili podstatu krízy".

Soros: Európa má na záchranu eura tri mesiace
SITA

Ako povedal cez víkend na ekonomickej konferencii v Taliansku, myslí si, že Gréci nakoniec zvolia vládu, ktorá bude ochotná plniť úverové podmienky stanovené medzinárodnými veriteľmi, no medzitým sa kľúčová nemecká ekonomika bude oslabovať, čo kancelárke Angele Merkelovej sťaží možnosti poskytnúť Grécku ďalšiu pomoc.

Dodal, že predstavitelia Európy nepochopili podstatu krízy, v ktorej ide skôr o "problém bankového sektora a problém konkurencieschopnosti". Vlády sa pritom zatiaľ sústreďujú na otázku znižovania dlhu. Výsledkom je, že "spôsob liečby (eurozóny) je nesprávny". Bez krokov na podporu rastu, ktoré vládam umožnia zvýšiť príjmy do rozpočtov, a tým znižovať dlhy, sa podľa Sorosa bude euru čas veľmi rýchlo krátiť.

"Predpokladám, že Gréci sa nakoniec zľaknú rizika odchodu z eurozóny, takže k moci sa tesnou väčšinou dostanú strany, ktoré budú ochotné podmienky úverového programu plniť," povedal Soros. Dodal však, že takýto vývoj upokojí situáciu iba na krátky čas, pretože nemecká verejnosť už nebude ochotná ďalej slabšie európske krajiny financovať.

"Kríza pravdepodobne vyvrcholí na jeseň. Dovtedy aj nemecká ekonomika začne oslabovať, takže kancelárka Merkelová bude mať ešte väčšie problémy než dnes presvedčiť Nemcov, aby prijali akúkoľvek ďalšiu zodpovednosť za riešenie krízy. Práve takýto vývoj vytvára spomínané trojmesačné okno," dodal Soros. Informoval o tom server BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok