Zaujímali sme sa aj o Trumpa, priznal bývalý šéf ŠtB

TA3 TASR
29.10.2018 13:48

Rozviedka československej komunistickej Štátnej bezpečnosti sa v 80. rokoch minulého storočia intenzívne zaujímala o vtedajšieho amerického realitného magnáta a súčasného prezidenta USA Donalda Trumpa. Informoval o tom český týždenník Respekt.

Zaujímali sme sa aj o Trumpa, priznal bývalý šéf ŠtB
SITA/AP

Chceli vedieť viac

O Trumpa prejavovala záujem nielen okresná správa ŠtB v Zlíne, ale aj najelitnejšia časť komunistickej tajnej služby - jej Hlavná správa. Vyplýva to z informácií, ktoré získal Respekt spoločne s britskými novinami Guardian.

"Áno, Trumpovcov sme riešili," povedal Respektu v prvom verejnom vystúpení na túto tému bývalý okresný šéf ŠtB v Zlíne Vlastimil Daněk. "Vedeli sme, že Trump je vplyvný. Hlásil, že sa chce raz stať prezidentom, mali sme záujem vedieť o ňom viac. A nielen my, záujem o neho prejavovala aj rozviedková časť ŠtB. Nechcel ale hovoriť podrobnosti, nechcem mať nejaké problémy," zdôraznil bývalý šéf gottwaldovskej ŠtB.

Daňkovi ľudia podľa týždenníka Respekt patrili v rámci ŠtB k časti, ktorá sa zaoberala dianím vo vnútri Československa, vo vtedajšom žargóne bojom proti vnútornému nepriateľovi. Preto už koncom 70. rokov otvorila spis na československú občianku Ivanu Zelníčkovú po tom, ako sa táto lyžiarka vydala v USA za podnikateľa Donalda Trumpa.

Zaujímali sa o súkromie aj politické ambície

Hlavná správa rozviedky mala naproti tomu na starosti dianie mimo ČSSR a prevádzala špionáž v zahraničí. Svoje ciele v cudzine sledovala a nasadzovala na ne agentov. Pracovala v najvyššom stupni utajenia a udržiavala úzke kontakty so sovietskou KGB, od ktorej často preberala informácie a dostávala úlohy.

Vlastimil Daněk dával v 80. rokoch minimálne dvakrát podnet hlavnej správe rozviedky, aby sa zaoberala Trumpovou rodinou. Z dokumentov, ktoré majú k dispozícii Respekt a Guardian vyplýva tiež to, že záujem ŠtB o Trumpa postupne narastal. O Trumpovi a jeho manželke dostávala Štátna bezpečnosť informácie súkromnej povahy, napríklad o ich deťoch a chorobách, či o súkromných cestách.

Okrem toho sa zaujímala o politické ambície tohto newyorského miliardára. Vedela, že sa v budúcnosti chystá kandidovať za prezidenta USA a chcela mať prehľad o vysokopostavených kruhoch vo Washingtone, do ktorých mal Trump prístup, píše týždenník Respekt.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok