Švédsky premiér sa vzdal mandátu, novú vládu nezostaví

TA3 TASR
29.10.2018 12:54

Úradujúci švédsky premiér Stefan Löfven sa vzdal snáh o zostavenie novej vlády na základe výsledkov septembrových volieb, z ktorých nevzišiel jednoznačný víťaz.

Švédsky premiér sa vzdal mandátu, novú vládu nezostaví
SITA/AP

Vytvorením vlády poveril lídra sociálnych demokratov Löfvena predseda parlamentu Andreas Norlén. Stalo sa tak po tom, ako s mandátom na vytvorenie nového kabinetu neuspel šéf konzervatívnej Umiernenej strany Ulf Kristersson, ktorý nedokázal získať dostatočnú parlamentnú podporu.

Podobne dopadol aj úradujúci premiér Löfven, ktorý svoj neúspech oficiálne priznal. "Podľa informácií, ktoré som doposiaľ získal, v súčasnosti neexistujú podmienky na to, aby som mohol vytvoriť vládu tolerovanú parlamentom," uvádza sa v Löfvenovom stanovisku, ktoré tlmočil predsedovi parlamentu. O ďalšom postupe by sa mal Andreas Norlén radiť s predstaviteľmi ďalších parlamentných strán na stretnutí.

Stefan Löfven je švédskym premiérom od roku 2014; 25. septembra neobstál v hlasovaní o vyslovení dôvery v parlamente. Vládu však dočasne vedie až do vytvorenia nového kabinetu. Švédsko je v patovej situácii od volieb z 9. septembra, v ktorých si väčšinu v 349-člennom parlamente nezaistili ani stredopravicová opozičná Aliancia štyroch strán pod vedením Kristerssona (143 kresiel), ani Löfvenov stredoľavicový blok (144 kresiel). Oba tábory vylúčili dohodu s protiimigračnou, pravicovo-populistickou stranou Švédski demokrati, ktorá by s 62 mandátmi mohla byť jazýčkom na váhach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok