Lode USA zostávajú v Juhočínskom mori, Čína sa bráni

TA3 TASR
29.10.2018 12:41

Veliteľ operácií amerických námorných síl admirál John Richardson oznámil, že námorníctvo USA bude aj naďalej hliadkovať v spornej oblasti Juhočínskeho mora.

Lode USA zostávajú v Juhočínskom mori, Čína sa bráni
SITA/AP

Začiatkom októbra čínsky torpédoborec preplával nebezpečne blízko americkej vojnovej lode, ktorá bola súčasťou operácie Freedom of Navigation. Spojené štáty trvajú na tom, že ich lode majú právo zdržiavať sa v danej oblasti, pretože ide o medzinárodné vody.

Čína si robí nároky na takmer celé Juhočínske more, ktoré je významnou lodnou cestou a nachádzajú sa tam podľa všetkého bohaté náleziská nerastov. Medzinárodný súd vlani na podnet Filipín odmietol čínske nároky v tejto oblasti, ale Peking jeho rozhodnutie neuznal.

Richardson na tlačovej konferencii v Manile ďalej povedal, že americké hliadky vyjadrujú postoj USA voči nelegitímnym nárokom v oblasti námorníctva. Čínsky minister zahraničných vecí Wang I sa na ďalšej tlačovej besede vyjadril, že Čína a krajiny východnej Ázie by sa mali vo svojich sporoch o Juhočínske more brániť proti cudzím zásahom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok