Merkelová oznámila odchod z čela CDU, kancelárkou však ostáva

TA3 TASR
29.10.2018 10:48

Angela Merkelová sa chce vzdať predsedníckeho postu vo svojej Kresťanskodemokratickej únii Nemecka, ale chce zostať nemeckou kancelárkou. Nebude už ani kandidovať do nemeckého parlamentu po tom, ako vyprší jej súčasný mandát a neprijme ani žiadny post v Bruseli.

Merkelová sa na stretnutí vedenia CDU, ktoré diskutuje o značných stratách konzervatívneho bloku v dvoch krajinských voľbách v priebehu dvoch týždňov, vyjadrila, že už nebude kandidovať na predsednícky post. V minulosti tvrdila, že obe funkcie patria k sebe.

Uviedla, že preberá zodpovednosť za slabý začiatok svojej štvrtej vlády a podľa nej je "čas začať novú kapitolu". Vo svojom pláne odovzdať vedenie strany vidí "oveľa viac príležitostí než rizík". Výmenu vedenia CDU považuje za začiatok novej fázy pre svoju stranu. "Je to veľmi dobrý proces, ktorý sme tu nemali 18 rokov," povedala. Zároveň konštatovala, že sa nebude snažiť ovplyvňovať rozhovory o tom, kto ju nahradí na čele strany.

Šéf Kresťanskosociálnej únie, minister vnútra Horst Seehofer, uviedol, že "je to hanba", že Merkelová plánuje odstúpiť z postu šéfky CDU, aj keď chce ostať kancelárkou. Bývalý šéf frakcie konzervatívneho bloku CDU/CSU v Bundestagu Friedrich Merz povedal, že bude kandidovať na predsednícky post.

Merkelová vedie CDU od roku 2000 a kancelárkou je od roku 2005. CDU by mala usporiadať zjazd, na ktorom by sa mohlo vymeniť vedenie, v decembri. Agentúra AP pripomína, že Merkelovej predchodca na kancelárskom poste Gerhard Schröder odstúpil z funkcie predsedu svojej Sociálnodemokratickej strany Nemecka v roku 2004, ale zostal kancelárom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok