V Indonézii sa zrútilo lietadlo s takmer dvesto ľuďmi na palube

TA3 SITA TASR
29.10.2018 06:14

Krátko po štarte v indonézskej Jakarte sa zrútilo lietadlo spoločnosti Lion Air so 189 ľuďmi na palube. Haváriu pravdepodobne nikto z nich neprežil. Indonézsky prezident Joko Widodo nariadil vyšetrovanie nehody.

Z mora vytiahli prvé obete

Šéf indonézskej nízkonákladovej spoločnosti Lion Air uviedol, že pilot krátko po štarte zistil nešpecifikovaný problém a požiadal o povolenie na návrat. Podľa neho malo toto lietadlo technický problém už pri svojom predošlom lete. Problém však vyriešili v súlade s postupmi výrobcu. Z mora už vytiahli prvé časti tiel obetí.

Národná pátracia a záchranná agentúra informovala, že lietadlo skončilo vo vodách pri provincii Západná Jáva, ktoré sú hlboké 30 až 35 metrov. Podľa Lion Air smerovalo do Pangkal Pinangu v súostroví pri Sumatre a nachádzalo sa v ňom 181 pasažierov, medzi ktorými bolo jedno dieťa a dve bábätká, a osem členov posádky.

Zriadili krízové centrá

Indonézske ministerstvo dopravy informovalo že Boeing 737 Max 8 vzlietol z Jakarty zhruba o 6:20 a zrútil sa o 13 minút neskôr. Podľa dát na webstránke FlightAware sa lietadlo dostalo len do výšky 1 580 metrov. Ďalšia letecká webstránka Flightradar24 uvádza, že havarovaný stroj bol nový a spoločnosti Lion Air ho doručili v auguste.

Indonézska televízia odvysielala zábery desiatok ľudí, ktorí netrpezlivo čakajú pred letiskom v Pangkal Pinangu, a jeho pracovníkov ako pre nich rozkladajú plastové stoličky. Ministerstvo dopravy informovalo, že na spomínanom letisku v Pangkal Pinangu aj na jakartskom letisku Sukarno–Hatta zriadili krízové centrá.

lion2_7f000001-9735-22ed.jpg

Spoločnosť má za sebou niekoľko incidentov

Pád lietadla videla posádka remorkéra, ktorá ju nahlásila námornému úradu o 06.45 h miestneho času a na miesto havárie dorazila o 30 minút. Lion Air vznikli v roku 1999. Rýchlo sa rozvíjajúca spoločnosť používa moderné lietadlá vyrobené firmami Boeing a Airbus. Špecializuje sa vnútroštátne lety, v ponuke však má aj niekoľko zahraničných destinácií.

V súčasnosti vlastní spoločnosť o niečo viac ako 100 lietadiel. Pred piatimi rokmi si u Airbusu objednala 200 lietadiel stredného doletu. Lietadlá Lion Air majú na svojom konte niekoľko incidentov. Vlani sa jedno zrazilo s lietadlom spoločnosti Wings Air, ktoré pristávalo na letisku Kualanamu na ostrove Sumatra; incident sa obišiel bez zranení. V máji 2016 sa na Medzinárodnom letisku Sukarno-Hatta v Jakarte zrazili dve lietadlá Lion Air. V roku 2013 stroj Lion Air riadený ešte neskúseným pilotom zišiel na ostrove Bali z dráhy a zrútil sa do mora, pričom sa rozlomil. Niekoľko ľudí bolo pri tejto havárii zranených.

Havária je najhorším leteckým nešťastím v Indonézii od decembra 2014. Lietadlo spoločnosti AirAsia sa vtedy zrútilo do mora, pričom zomrelo všetkých 162 ľudí na palube.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok