Budúce zdravotné sestry si na celonárodnej súťaži zmerali sily

TA3 TASR
28.10.2018 23:44

Víťazkou tretieho ročníka odbornej celonárodnej súťaže Florence roka 2018 sa stala študentka Prešovskej univerzity v Prešove Dominika Tarasovičová. Finále 20 študentov a študentiek - budúcich sestier, sa uskutočnilo počas víkendu v spišskonovoveskej nemocnici. Informovala o tom Jana Fedáková zo siete nemocníc Svet zdravia.

Budúce zdravotné sestry si na celonárodnej súťaži zmerali sily
facebook.com/NemocniceSvetzdravia

Zapojilo sa viac než 180 študentov

Do súťaže určenej pre študentov tretieho ročníka vysokoškolského denného štúdia v študijnom odbore ošetrovateľstvo a študentov zdravotníckych škôl vo vyššom odbornom vzdelaní na Slovensku sa zapojilo viac ako 180 študentov. Na základe online testovania bola zostavená finálová dvadsiatka.

"Odmalička vnímam povolanie zdravotnej sestry ako jedno z najvznešenejších povolaní na svete. Byť človeku na pomoci v jeho často najťažších chvíľach, držať ho za ruku a pevným stiskom mu dať opäť nádej v lepší zajtrajšok, zdieľať s ľuďmi aj krásne okamihy, napríklad pri narodení dieťatka, to je predsa najviac. Nie je nič krajšie, ako vedieť pacienta usmerniť v liečbe, motivovať či pomôcť v každej chvíli," povedala Tarasovičová.

Testy a praktické úlohy

Na druhom mieste sa umiestnila študentka Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Patrícia Bečková a tretie miesto obsadila študentka Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave  - Fakulta zdravotníctva Banská Bystrica Dominika Filipko. Špeciálny titul Sestra s najväčším srdcom získala Darina Poláková zo Strednej zdravotníckej školy na Strečnianskej ulici v Bratislave.

Finalisti v sobotu absolvovali prednášky a odborné workshopy, na ktorých si vyskúšali, ako ošetriť črevnú stómiu, ako správne resuscitovať, dezinfikovať si ruky či triediť pacientov na urgentnom príjme. V nedeľu ich čakali testy a praktické úlohy.

"Vyberáme veci, o ktorých vieme, že sa im v škole venujú buď okrajovo, alebo na to vôbec nie je priestor. Zameriavame sa na tie časti, pri ktorých cítime, že keď k nám po škole nastúpia absolventi, tak v nich majú trošku deficit alebo nemajú až takú skúsenosť," povedala garantka súťaže Tatiana Kosťová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok