Gruzínci naposledy volia prezidenta priamo, krajinu čakajú zmeny

TA3
28.10.2018 14:41

V Gruzínsku si dnes naposledy v priamej voľbe volia prezidenta. Nabudúce už bude o hlave štátu rozhodovať zbor voliteľov. O prezidentské kreslo sa uchádza celkovo dvadsaťpäť kandidátov. Najväčšími favoritmi sú dvaja bývalí šéfovia gruzínskej diplomacie.

O priazeň voličov sa uchádza 25 kandidátov. Na základe prieskumov preferencií sa predpokladá, že ani jeden z uchádzačov nezíska v prvom kole absolútnu väčšinu potrebnú na zvolenie. Dvaja najúspešnejší tak zrejme postúpia do druhého kola naplánovaného na 1. decembra.

V súlade s ústavnou reformou z roku 2010 Gruzínsko mení svoje zriadenie na parlamentnú republiku. Súčasťou týchto zmien je i to, že na záver šesťročného funkčného obdobia prezidenta, ktorý vzíde z prebiehajúcich volieb, nebude jeho nástupca zvolený priamo, ale už prostredníctvom voliteľov. Právomoci gruzínskeho prezidenta boli v predošlom období výrazne obmedzené a najvplyvnejším politikom v krajine sa tak stal predseda vlády.

Medzi favorizovaných prezidentských kandidátov patrí bývalá ministerka zahraničných vecí Salome Zurabišviliová, ktorá sa uchádza o post hlavy štátu ako nezávislá. Gruzínsko tak môže mať prvýkrát vo svojich dejinách prezidentku. Doterajší prezident Giorgi Margvelašvili oznámil, že nemá záujem uchádzať sa o znovuzvolenie.

Témy: Gruzínsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok