Frešo: Ak si niekto mýli hypotéku s nevoľníctvom, treba zmeniť zákon

TASR, TA3
4.6.2012 11:45

SDKÚ chce poskytnúť väčšiu ochranu klientom slovenských bánk. Podľa predsedu Pavla Freša totiž finančné domy zneužívajú dlhodobú viazanosť hypoték. Zmenu chce dosiahnuť novelou zákona o bankách.

"Treba urobiť isté zákonné opatrenie, aby sme sa zastali tých slabších," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Frešo. Zákon momentálne ustanovuje, že banka musí umožniť klientovi splatiť bez poplatku celý úver. Po novom bude možné splatiť bez pokút a poplatkov aj časť úveru. "Logika je, aby sme uľahčili ľuďom ukončovanie hypoték. Aby si banky nemohli vymýšľať rôzne obštrukcie," vysvetlil poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS).

Predchádzajúca novela zákona o bankách nariadila bankám, aby informovali klienta dva mesiace pred zmenou úrokových sadzieb. Ako však upozornil Beblavý, niektoré "menej slušné" banky požadujú od klientov rôzne dokumenty, aby túto lehotu skrátili na polovicu, prípadne ešte menej. Po novom by sa mal odstrániť aj tento problém. "Ak banka chce papiere mesiac dopredu, tak to musí dať klientovi vedieť tri mesiace pred zmenou úrokovej sadzby," priblížil.

Mnohé banky stále dávajú klientom rôzne poplatky a úroky za predčasné splatenie úverov, napriek tomu, že to zákon zakazuje. SDKÚ-DS chce porušovateľov riešiť najprv prostredníctvom dozorných orgánov a až v prípade neúspechu opäť sprísniť zákon.

Ďalším problémom, ktorý chce opozičná strana riešiť je, že niektoré banky vôbec neinformovali klientov o možnosti predčasného splatenia hypoték bez poplatkov. "S praktickej skúsenosti vieme, že veľká časť klientov, ktorí majú hypotekárne úvery, o tejto možnosti ani nevedia," upozornil Beblavý. SDKÚ-DS preto navrhuje, aby spoločnosti mali povinnosť o tomto informovať klientov v liste, ktorý im musia posielať dva mesiace pred zmenou úrokov.

V praxi podľa SDKÚ-DS celkom nefunguje ani povinnosť bánk rozdeľovať úrokové sadzby hypoték na základnú úrokovú sadzbu a maržu banky. Tento krok mal klientom uľahčiť porovnávanie jednotlivých hypotekárnych produktov v rámci konkurenčných bánk. Tie si však zvolili rozdielnu metodiku, čo spôsobilo, že hypotéky ostali neporovnateľné. "Preto v tomto zákone navrhujeme, aby ministerstvo financií určilo jednotnú metodiku rozdelenia úrokovej sadzby na základ a maržu banky," dodal Beblavý.

Podľa Freša by mala predkladaná novela získať aj podporu vládnej strany Smer-SD, nakoľko nevychádza z politickej ideológie, ale z demokratických a trhových hodnôt. "Keď sa niekomu nechce správať voči svojmu klientovi férovo a chce si mýliť hypotéku s nevoľníctvom, tak to dostane prikázané zákonom," vyhlásil Frešo. Zároveň dodal, že ak to bude potrebné, predstaviteľov Smeru-SD v súvislosti s novelou "poprosí" o podporu.

O návrhu budú predstavitelia SDKÚ-DS rokovať aj s opozičnými partnermi. Aj v tomto prípade však Frešo očakáva podporu. "Naozaj si neviem predstaviť, kto by sa nezastal rodín s deťmi, ktoré majú dlhodobú hypotéku a kto by sa radšej zastával bánk," uzavrel Frešo.

Záznam z tlačovej besedy:

O iniciatíve SDKÚ, ktorá má zabrániť bankám, aby klientom účtovali poplatky nad rámec zákona sme sa rozprávali s Marošom Ovčarikom z portálu Finančná hitpárada.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok