Opozícia chce rozšíriť martinský experiment po Slovensku

SITA
4.6.2012 09:51

Sústavu stredných škôl na Slovensku by mali doplniť šesťročné gymnáziá. Novelou školského zákona sa o to usilujú poslanci Andrej Hrnčiar z Mosta-Híd a Martin Poliačik zo SaS.

Opozícia chce rozšíriť martinský experiment po Slovensku

Na Slovensku zatiaľ funguje len jedno šesťročné gymnázium – na Gymnáziu Viliama Paulinyho-Tótha v Martine, to však funguje len na výnimku, ktorú rezort školstva nechce predĺžiť.

Šesťročné gymnáziá by v prípade schválenia novely žiaci navštevovali po ukončení šiesteho ročníka základnej školy. Autori novely tvrdia, že sa ňou usilujú vytvoriť optimálne podmienky pre vzdelávanie nadaných žiakov a ich prípravu na vysokoškolské štúdium. 

Poslanci poukazujú na výsledky martinského experimentu, z ktorých vyplýva, že šesťročné štúdium by malo byť otvorené len na školách s veľmi dobrými pedagogickými a výchovnými výsledkami. Šesťročné gymnáziá by teda nemali vznikať ako súčasť základných škôl alebo ako samostatné školy. Vytvoriť by sa mali pri gymnáziách pre nadaných a talentovaných žiakov vo veku 12 rokov. Podľa vypracovaných osnov by bolo vhodné, aby sa otvorili minimálne dve triedy, optimálne tri až štyri triedy v danom roku. Novela by mala byť v prípade schválenia účinná už od budúceho školského roka, teda od 1. septembra 2012. 

Poliačik v máji vyzýval ministerstvo školstva, aby namiesto rušenia školy od zeleného stola hľadalo cestu na jej stabilizáciu. Podčiarkol vtedy, že martinské šesťročné gymnázium nepotrebuje dokazovať svoju zmysluplnosť a už 17 rokov vychováva kvalitných absolventov. Podotkol, že 95 až 99 percent z nich sa umiestňuje na vysokých školách. O novele bude parlament rokovať na svojej najbližšej schôdzi, jej začiatok je naplánovaný na 19. júna.

Čaplovičovi sa návrh nepáči


Minister školstva Dušan Čaplovič nesúhlasí s návrhom poslancov. "Nie je koncepčným zámerom ministerstva školstva rozširovať alebo meniť dĺžku vzdelávania v gymnáziách. Za prioritné vzdelávanie v gymziách. Za prioritné vzdelávanie v gymnáziách považujeme vzdelávanie žiakov v štvorročnom vzdelávacom programe," povedal hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák. Päťročné programy na gymnáziách považuje ministerstvo za špecifické, keďže ide o bilingválne štúdium. Väčšinou je toto štúdium zriadené na základe medzinárodných dohôd v spolupráci so zahraničným partnerom.

Kaliňák pripomína, že vláda ešte v roku 2001 schválila Národný program výchovy a vzdelávania v Slovenskej republike (Milénium) na najbližších 15 až 20 rokov. "V dokumente sa konštatuje, že viacročné gymnáziá podľa názoru komisie expertov OECD segregujú žiakov, negatívne ovplyvňujú kvalitu vzdelávania na základných školách, menia postavenie stredného odborného školstva a majú negatívny dopad na kvalitu vzdelávacieho systému ako celku. Preto ministerstvo školstva pristúpilo k postupnej redukcii výkonov v osemročnom vzdelávacom programe v gymnáziu, čo je legislatívne stanovené v školskom zákone," argumentuje Kaliňák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok