Dva týždne po vzbure zaistili vo venezuelskej väznici 125 zbraní

TASR
4.6.2012 08:46

Venezuelské úrady dnes oznámili, že zhabali približne 125 zbraní vo väznici, kde pred vyše dvoma týždňami došlo k ozbrojenému stretu zajatcov s dozorcami.

Dva týždne po vzbure zaistili vo venezuelskej väznici 125 zbraní
SITA

Predstaviteľka venezuelskej väzenskej správy Iris Varelaová uviedla, že úrady uskutočnili dôslednú prehliadku priestorov väznice La Planta v Caracase. K niektorým zbraniam sa dostali až po rozbití podlahy a vybúraní častí stien, kde mali väzni zbrane ukryté.

Medzi zaistenými zbraňami sú prevažne ručné strelné zbrane, brokovnice, jeden samopal, 27 výbušných zariadení a 64.000 nábojov.

Väzenská vzbura, ktorá trvala takmer dva týždne, sa skončila 18. mája, keď deň predtým došlo k dvojhodinovej prestrelke medzi rozhnevanými väzňami a policajnými jednotkami. Niekoľko stoviek vzbúrených väzňov napokon súhlasilo s premiestnením do iných väzníc.

Vo Venezuele je 34 väzení s projektovanou kapacitou pre približne 12.000 osôb, podľa oficiálnych údajov je však väzňov asi 47.000.

Situácia vo väznici La Planta pripomenula vlaňajšie nepokoje v inom preplnenom väzení, ktoré trvali mesiac a vyžiadali si 22 mŕtvych. Pri väzenských vzburách a bojoch medzi gangmi zomrú každý rok stovky ľudí. Vlani to podľa mimovládnych aktivistov bolo asi 500 väzňov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok