Maďarič definitívne končí ako poslanec Smeru a člen koalície

TA3 TASR SITA
25.10.2018 14:55

Poslanec NR SR a exminister kultúry Marek Maďarič odchádza z koalície aj zo strany Smer-SD. Informoval o tom jeho asistent Jozef Bednár.

Bude pôsobiť ako nezávislý poslanec

"Nechcem seba ani svojich kolegov v koalícii privádzať do situácie, keď ako koaličný poslanec nehlasujem za čoraz viac vládnych alebo koaličných návrhov. Nechcem byť zároveň súčasťou koalície, v ktorej má hlavné slovo politik, ktorý si berie za vzor orbánovskú politiku oslabovania demokracie a odklonu od Európskej únie. Keďže strana Smer-SD je súčasťou vládnej koalície, rozhodol som sa vystúpiť aj z tejto politickej strany. V NR SR budem ďalej pôsobiť ako nezávislý poslanec," uviedol Maďarič.

Predstaviteľov strany Smer-SD rozhodnutie Maďariča odísť zo Smeru-SD a z koalície neprekvapuje. Na tlačovej konferencii to vyhlásil líder Smeru-SD Robert Fico. "On už dávno odišiel a teraz urobil iba formálny akt. Vzdal sa funkcie ministra kultúry a podpredsedu strany a v mnohých prípadoch buď nehlasoval s vládnou koalíciou, alebo hlasoval inak. Čakali sme, že tento formálny krok príde. Nemá to však žiaden vplyv na fungovanie koalície, keďže hlasovania Mareka Maďariča spočívali v tom, že buď nebol na hlasovaní, respektíve hlasoval inak," povedal Fico, ktorý Maďaričovi poďakoval za spoluprácu a zaželal mu všetko najlepšie.

Podpredseda Smeru Juraj Blanár pred rokovaním predsedníctva strany Maďaričov odchod komentovať nechcel. "Počujem to prvýkrát. Ak je to naozaj tak, musím si najskôr vypočuť dôvody, až potom to budem komentovať," povedal. O Maďaričovom odchode podľa svojich slov nevedel ani premiér Peter Pellegrini, údajne sa to dozvedel až od novinárov. Podpredseda Smeru-SD Peter Žiga zase povedal, aby si novinári počkali na tlačovú konferenciu po rokovaní straníckeho vedenia.

Baránek: Bola to otázka času

Maďarič má ambície pokračovať v politike, ale v inej strane ako je Smer-SD. Uviedol to politický analytik Ján Baránek s tým, že odchod Maďariča nikoho neprekvapil. "Bola to otázka času. Skôr ide o to, ako bude v parlamente hlasovať, či s koalíciou, alebo ad hoc," povedal. "Maďarič chce pokračovať v politike, ale v inej strane, aj to načasovanie by tomu zhruba zodpovedalo," priblížil a dodal, že mentálne aj ideologicky má najbližšie k Progresívnemu Slovenku alebo k strane Spolu.

Podľa neho je to však pre Smer-SD zlá správa, i keď by sa to nemalo negatívne odraziť v preferenciách. Napriek odchodu Maďariča má koalícia dostatok hlasov v parlamente, keďže má aj podporu niektorých nezaradených zákonodarcov. Počet poslancov 76, Smer-SD, SNS a Mosta-Híd, je preto len formálny. V Smere-SD teraz už nevidí Baránek nikoho ďalšieho, kto by mal plány zo strany vystúpiť. Exminister kultúry podľa analytika nemá v Smere-SD žiadne "stranícke krídlo" a preto, ak sú v strane nejakí nespokojní členovia, budú sa združovať okolo premiéra Petra Pellegriniho a spoločne sa budú snažiť o zreformovanie strany zvnútra.

Pre Smer pracoval od roku 2000

Strana Smer-SD bude mať po Maďaričovom odchode v poslaneckom klube 48 členov, SNS 15 a Most-Híd 13. Trojkoalícia sa tak bude opierať o tesnú väčšinu 76 hlasov.

Maďarič pôsobil v Smere od roku 2000, postupne ako hovorca, vedúci mediálneho a tlačového oddelenia a v roku 2006 bol šéfom volebného tímu strany a do minulého roku bol jedným z podpredsedov strany. Strana ho viackrát nominovala do funkcie ministra kultúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok