Finančná správa prepustila muža, ktorého mali nasadiť na Kuciaka

TA3 SITA TASR
24.10.2018 14:34

Sledovanie novinárov na objednávku za účelom ich kompromitácie má ďalšie pokračovanie. Ako informuje Plus 7 dní, exnovinár a bývalý siskár Peter Tóth nepracoval na ňom sám. Mal si najať Miroslava Kriaka. Údajný bývalý štbák a člen SIS doteraz pracoval v štátnej správe. Po zverejnení podozrení ho prepustili.

Nechcel k veci uviesť viac

Exsiskár Kriak pracoval na finančnej správe. "Ide o naozaj závažné informácie, ktoré sme okamžite začali preverovať," reagovala FS. "V tejto súvislosti sme už v komunikácii aj s orgánmi činnými v trestnom konaní, vrátane Generálnej prokuratúry SR. Vedieme zároveň interné šetrenie a podnikáme ďalšie kroky, ktoré v tejto chvíli nemôžeme konkretizovať. V žiadnom prípade nechceme, aby sa meno takej štátnej inštitúcie, ako je finančná správa, spájalo s uvedenými medializovaným informáciami a už vôbec nie s praktikami, ktoré sú spájané s trestnou činnosťou," uvádzalo sa v reakcii inštitúcie. „S menovaným zamestnancom sme rozviazali pracovný pomer,“ napísala neskôr hovorkyňa Ivana Skokanová.

„Mrzí ma, že média najskôr vystrelia a potom mieria... Nateraz nebudem, a ani nemôžem k veci uviesť viac. Prosím, pochopte to. Nechajme orgány činné v trestnom konaní pracovať," napísal Kriak pre TV Markíza.

Sledovanie slovenských novinárov

Podnikateľ Marian Kočner podľa medializovaných informácií platil za sledovanie minimálne piatich slovenských novinárov vrátane Jána Kuciaka. „Najal si na to svojho priateľa a spolupracovníka Petra Tótha, ktorý to pred necelými tromi týždňami priznal polícii,“ pôvodne informoval Denník N.

Tóth sa niekoľko dní po zásahu špeciálneho komanda voči Tomášovi Szabóovi, Miroslavovi Marčekovi, Zoltánovi Andruskóovi a Alene Zsuzsovej prihlásil na polícii, že by chcel vo veci vraždy svedčiť. „Vyšetrovateľom priznal, že pre Kočnera sledoval pred vraždou nielen Kuciaka, ale aj reportéra portálu Aktuality.sk Mareka Vagoviča, reportéra SME Adama Valčeka, šéfredaktora časopisu .týždeň Štefana Hríba a aj reportérku Denníka N Moniku Tódovú,“ uvádza denník s tým, že Tóth policajtom povedal, že sledovaných novinárov bolo viac. Ďalšie mená však neuviedol. Kočner ho o to vraj požiadal asi pred rokom a pol a odôvodnil mu to tým, že chce pripraviť špeciálnu diskreditačnú kampaň o novinároch, ktorá by sa týkala aj ich súkromia,“ píše denník. Výpoveď bývalého novinára a bývalého šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Petra Tótha vraj denníku potvrdili zdroje z prostredia orgánov činných v trestnom konaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok