Slovensko ako posledné v eurozóne schválilo posilnenie eurovalu

TASR, foto: ČTK
13.10.2011 17:10

Slovensko ako posledná krajina eurozóny na druhýkrát schválila posilnenie dočasného eurovalu (EFSF).

Slovensko ako posledné v eurozóne schválilo posilnenie eurovalu

Po dohode troch koaličných strán s opozičným Smerom-SD išlo o očakávaný výsledok a dodatok k medzinárodnej zmluve podporilo 114 zo 147 prítomných poslancov Národnej rady (NR) SR. Na schválenie bolo potrebných minimálne 76 hlasov.

Prvýkrát parlament rozhodoval o zmenách v eurovale v utorok (11.10.) večer, pričom neúspešné hlasovanie bolo spojené aj s hlasovaním o dôvere vláde. Napriek tomu však SaS, časť OKS a Obyčajných ľudí za návrh nehlasovali a súčasná vláda tak padla.

Po tomto kroku sa tri strany vládnej koalície SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd dohodli s opozičným Smerom-SD, že euroval na druhý pokus schvália. Výmenou za túto podporu súhlasili s predčasnými voľbami, ktoré sa na základe dnešného rozhodnutia snemovne uskutočnia 10. marca 2012. Parlament ešte musí schváliť novelu zákona o špecifických štátnych zárukách, aby bolo zvýšenie garancií Slovenska upravené aj vnútroštátnou legislatívou.

Záruky Slovenska v posilnenom eurovale sa zvýšia z doterajších 4,4 miliardy eur na 7,7 miliardy eur, pričom jeho celková kapacita vzrastie zo 440 miliárd eur na 779 miliárd eur. EFSF zároveň získa právomoc poskytovať preventívne pôžičky všetkým krajinám eurozóny aj na rekapitalizáciu ich bánk či nakupovať dlhopisy problémových krajín na sekundárnom trhu.

Už krátko po vzniku dočasného eurovalu sa zistilo, že efektívna úverová kapacita mechanizmu nedosiahne pôvodne plánovaný objem. Dôvodom je, že nie všetky ručiteľské štáty, vrátane Slovenska, majú najvyšší rating AAA, ktorý by mali mať dlhopisy emitované EFSF.

"Ručiteľské záväzky sa po novej úprave zvyšujú na maximálne 165 %, čo zvyšuje ručiteľskú kapacitu EFSF na 779 miliárd eur a zreálňuje úverovú efektívnu kapacitu na pôvodne plánovaných 440 miliárd eur," priblížilo ministerstvo financií v schválenom materiáli.

Dočasný euroval je súčasťou komplexného balíka protikrízových opatrení, o ktorých rozhodli ministri financií EÚ ešte vlani v máji. V rámci EFSF sa už poskytla stabilizačná pomoc Írsku a Portugalsku, už dlhšie sa uvažuje aj o druhej záchrannej pôžičke Grécku.

Živý vstup našej reportérky Ľuby Oravovej po schválení eurovalu a predčasných volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok