Oslavy 60. výročia vlády Alžbety II dnes pokračujú programom na Temži

TA3, SITA
3.6.2012 12:21

Oslavy 60. výročia nástupu na trón kráľovnej Alžbety druhej dnes budú pokračovať plavbou gigantickej flotily po Temži. Britská kráľovná na ňu vyrazí spolu s manželom princom Filipom a celou kráľovskou rodinou na upravenej lodi The Spirit of Chartwell.

Oslavy 60. výročia vlády Alžbety II dnes pokračujú programom na Temži
SITA

Priebeh osláv v Londýne vám priblížil náš kolega Ivo Kunsch:

Ani upršané počasie neodradilo státisíce ľudí, aby sa v nedeľu prišli pozrieť k londýnskej Temži, po ktorej sa pri príležitosti 60. výročia nástupu kráľovnej Alžbety II. na trón plaví flotila s tisíckou lodí. Vyzdobené plavidlá z rôznych dôb a krajín sú jedným z ústredných lákadiel štvordňových osláv, počas ktorých britská metropola očakáva veľký počet návštevníkov.

Panovníčka v bielych šatách s rovnakofarebným kabátom a klobúkom zamávala nadšeným davom predtým, než sa spolu s manželom princom Philipom nalodila na kráľovskú loď The Spirit of Chartwell. Spoločnosť jej robili tiež ďalší príslušníci kráľovskej rodiny vrátane následníka trónu princa Charlesa s manželkou Camillou, princa Williama s manželkou Kate ako aj princa Harryho. Organizátori uviedli, že ide o najväčšie podujatia svojho druhu za posledných 350 rokov. Prehliadku lodí sprevádza hudba a ohňostroje, na poriadok dohliadajú tisíce policajtov.
Začiatok osláv kráľovninho jubilea oznámili v sobotu delové salvy, ktoré pripomenuli presný čas jej korunovácie v roku 1953.

Osemdesiatšesťročná vládkyňa sa následne zúčastnila na slávnych konských dostihoch v Epsome. K ďalším podujatiam patria početné pouličné party či pondelňajší koncert pred Buckinghamským palácom, na ktorom zahrajú okrem iných Elton John a Paul McCartney. Utorok je vyhradený pre ceremoniálne podujatia vrátane bohoslužby. V pondelok aj utorok majú Briti mimoriadne voľno a napriek nepriaznivému počasiu sa na oslavách očakáva účasť státisícov ľudí.

Kráľovná Alžbeta II. nastúpila na trón 6. februára 1952 po smrti svojho otca Juraja VI. Korunovali ju 2. júna nasledujúceho roku. Britský premiér David Cameron ju v súvislosti s výročím ocenil za jej celoživotnú službu, počas ktorej podľa neho nikdy nespravila prešľap. "Je veľmi populárna a rešpektovaná a toto je príležitosť pre ľudí, aby jej povedali vďaka," uviedol britský premiér. Posledné prieskumy verejnej mienky ukazujú, že až 80 percent Britov si želá zotrvanie monarchie. Alžbeta II. je pokráľovnej Viktórii druhým najdlhšie vládnucim panovníkom krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok