Poslanci schválili predčasné voľby, k urnám sa pôjde 10. marca 2012

TASR
13.10.2011 16:42

Definitívne o tom rozhodol parlament, keď 143 hlasmi schválil ústavný zákon o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR.

Poslanci schválili predčasné voľby, k urnám sa pôjde 10. marca 2012

Funkčné obdobie súčasného parlamentu sa skráti o viac ako dva roky. Poslanci dnes na návrh vlády SR 143 hlasmi rozhodli, že predčasné voľby sa uskutočnia 10. marca 2012.

Proti predčasným voľbám hlasovali len Peter Zajac, Ondrej Dostál a Peter Osuský (všetci OKS). Richard Sulík, Natália Blahová (obaja SaS), Ján Slota (SNS) a Ľubomír Vážny (Smer-SD) na hlasovaní chýbali. Výsledok hlasovania prijali poslanci pokojne a bez emócií.

Vláda pristúpila k skráteniu volebného obdobia výmenou za podporu najväčšej parlamentnej strany pri schvaľovaní dočasného eurovalu v parlamente. Na jeho schválenie je potrebných minimálne 76 hlasov. Stranám vládnej koalície sa ich však v utorok (11.10.) nepodarilo získať. Chýbali im hlasy poslancov SaS, trojice z OKS a z hnutia Obyčajní ľudia.
V histórii samostatnej SR boli predčasné parlamentné voľby dvakrát. Naposledy to bolo v júni 2006.

Dôvodom sa stal odmietavý postoj vtedy koaličnej SDKÚ-DS voči predloženiu a podpisu zmluvy o výhrade vo svedomí. KDH na to reagovalo odchodom z vtedajšej koalície. Celonárodné hlasovanie následne vyhral Smer-SD, ktorý zostavil vládu s ĽS-HZDS a SNS.

Tlačová beseda koaličných lídrov.

Brífing predsedu Smeru Roberta Fica k predčasným voľbám a k schváleniu eruovalu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok