Ľ. Galko: Strana SaS určite podporí štátny rozpočet na rok 2012

TASR
13.10.2011 16:01

Po mimoriadnom rokovaní vlády to dnes konštatoval podpredseda SaS a šéf rezortu obrany Ľubomír Galko.

Ľ. Galko: Strana SaS určite podporí štátny rozpočet na rok 2012

"Za seba aj za stranu SaS môžem povedať, že štátny rozpočet podporíme určite... Neviem si osobne predstaviť, že by som nepodporoval štátny rozpočet, keď sa mi podarilo historicky navýšiť ten rozpočet z 0,98 percent HDP na 1,11 percenta. To je 818 miliónov eur, ktoré sú sľúbené pre rezort obrany," priblížil.

Ak návrh štátneho rozpočtu prejde v parlamente, Ministerstvo obrany SR by si malo oproti tomuto roku polepšiť o 59 miliónov eur. Minulý týždeň Galko hovoril o potrebných 78,5 miliónoch eur na priority rezortu. Dnes napriek tomu vyrokovanú čiastku vníma ako úspech.

O výraznú čiastku oproti predchádzajúcim návrhom narástla v konečnej podobe rozpočtová kapitola na zahraničné operácie so slovenskými vojakmi. Kým v prvom návrhu malo na operácie medzinárodného krízového manažmentu ísť menej ako 23 miliónov eur, rozpočet schválený vo vláde už počíta so sumou takmer 50 miliónov eur. Na našu najväčšiu misiu v Afganistane má ísť v roku 2012 takmer 44 miliónov eur.

"Ide o to, že keď sme mali tie úvodné prostriedky také skresané, tak sme museli proporcionálne finančné prostriedky krátiť, a preto sme to úvodne krátili na tie zahraničné misie. Tým, že teraz sa tie peniaze podarilo získať, tak sme tie peniaze naspäť narozpočtovali do tej výšky, ktorá je nutná," priblížil dnes Galko.
Návrh štátneho rozpočtu tiež predpokladá, že spoločná nemocnica ministerstiev obrany a vnútra sa zatiaľ stavať nebude. Štátny rozpočet si týmto rozhodnutím polepší o 46 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok