Porušovanie zákona v oblasti ŽP podnietilo vznik pracovných miest

TA3 TASR
19.10.2018 13:25

Slovenská inšpekcia životného prostredia chce viac spolupracovať s políciou. Inšpektori len tento rok odhalili porušenie legislatívy pri každej tretej kontrole. Preto im ministerstvo životného prostredia zvýšilo rozpočet, čím zároveň vzniklo viac pracovných miest v úrade.

Stanovili niekoľko okruhov

Ministerstvo životného prostredia SR chce zlepšiť dohľad nad dodržiavaním envirolegislatívy. V piatok to avizoval šéf rezortu László Sólymos. Slovenská inšpekcia životného prostredia dostala vyšší rozpočet a viac pracovných miest, v súčasnosti envirorezort pracuje na legislatívnom zakotvení spolupráce s políciou.

"MŽP a rezort vnútra už nejaký čas pracujú na zefektívnení riešenia envirokriminality. Stanovili sme si niekoľko okruhov. Predovšetkým chceme legislatívne zakotviť spoluprácu inšpekcie a polície. Napríklad, aby inšpekcia v sprievode polície mohla vstúpiť na súkromný pozemok," priblížil minister. Presný časový rámec legislatívneho riešenia si podľa svojich slov netrúfa odhadnúť.

Spolupráca pri internetovej kriminalite

Výhody spolupráce polície a SIŽP podľa neho ukázal napríklad zásah NAKA v Moste pri Bratislave a Limbachu, ktorý prebehol v súčinnosti so SIŽP. Mal súvisieť s vyvážaním nebezpečného odpadu na skládku aj pod obchvat D4. Posilniť by sa podľa envirorezortu mala aj spolupráca pri internetovej kriminalite. "Často práve na internete dochádza k predaju chránených živočíchov a je nevyhnutné legislatívne zakotviť povinnú súčinnosť prevádzkovateľov portálov pri odhaľovaní páchateľov," povedal Sólymos.

"Ani tá najprísnejšia legislatíva nepomôže, ak ostane len na papieri a nebudeme prísne strážiť jej dodržiavanie v reálnom živote. Veľká časť zodpovednosti za dodržiavanie envirozákonov je na pleciach SIŽP," konštatoval minister. Inšpekciu vyzval, aby v prípadoch, kde je to potrebné, neváhala s udelením ani tých najvyšších pokút.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok