Klimatická zmena sa ľudstvu kruto vypomstí. Ohrozí pivo

TA3 ČTK
20.10.2018 09:57

Ak vás doteraz globálne otepľovanie príliš nestrašilo, možno sa to zmení. Obeťou klimatických zmien sa totiž môže stať okrem čokolády a kávy aj pivo. Zlatý mok môže výrazne zdražieť, v našom regióne možno až niekoľkonásobne. Uvádza to medzinárodná skupina vedcov, ktorá publikovala výsledky svojej štúdie v odbornom časopise Nature Plants.

Klimatická zmena sa ľudstvu kruto vypomstí. Ohrozí pivo
ČTK

Jedna z najzraniteľnejších plodín

Čo bude príčinou budúceho zdražovania? Podľa odborníkov je problémom jačmeň, ktorý nepriaznivo zasiahne vplyv vysokých teplôt a sucha. Produkcia jačmeňa, jednej zo základných surovín na výrobu piva, sa v budúcnosti v dôsledku klimatických zmien zníži, uvádza vedecká štúdia.

Straty môžu dosiahnuť až sedemnásť percent v porovnaní s dnešnou úrovňou. Cena piva sa v dôsledku tohoto procesu v priemere zdvojnásobí, a to po odčítaní inflácie.

Vedci podľa agentúry AP dávno vedia, že jačmeň je jednou z najzraniteľnejších plodín. Zverejnená štúdia však tento fakt prezentuje v dramatických súvislostiach. Práve popis dôsledkov globálneho otepľovania na príklade piva je podľa nich cestou, ako čo najsugestívnejšie rozšíriť povedomie o klimatických zmenách medzi ľudí.

pivo2_7f000001-a8f5-0f85.jpg

Boj s globálnym otepľovaním

Na výrobu piva sa používa necelá pätina celkovej svetovej úrody jačmeňa, uvádza AP. V krajinách ako sú Spojené štáty, Brazília alebo Čína, sú to však až dve tretiny. Pokiaľ sa podľa vedcov budú emisie skleníkových plynov vypúšťať do ovzdušia v doterajších objemoch, vplyv klímy na pestovanie jačmeňa poškodí jeho žatvu do konca storočia nie raz za desať rokov, ale každý druhý rok.

Aby sa podarilo obmedziť globálne otepľovanie na 1,5 stupňa v porovnaní s predindustriálnym obdobím, čo je cieľom parížskej klimatickej dohody z roku 2015, museli by sa do roku 2030 znížiť emisie oxidu uhličitého spôsobené človekom o 45 percent. Vyplýva to zo správy správy OSN pre zmeny klímy, ktorú schválili v juhokórejskom Inčchoune. Emisie skleníkových plynov však rastú.

Ľudstvo má nápady

Čím zreteľnejší je dopad klimatických zmien, tým väčšie sú aj výzvy, ktoré čakajú ľudstvo. Jadrová energia, ktorá klíme neškodí, je drahá a nepopulárna. Nedá sa však povedať, že ide o prechodné komplikácie a že ľudstvo sa nakoniec dopracuje k víťazstvu nad globálnym otepľovaním. V skutočnosti však túto vojnu prehrávame.

Svet má pritom dostatok nápadov, ako dosiahnuť parížske ciele. Asi 70 krajín a regiónov zodpovedných za pätinu všetkých emisií zdaňuje uhlíkové emisie. Technici pracujú na výkonných prenosových sústavách, na oceli bez uhlíku, dokonca na cemente, ktorého výroba pohltí viac oxidu uhličitého, než ho vypustí do vzduchu. Všetky tieto snahy by sa však mali zintenzívniť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok