Parlament schválil predčasné voľby a zmeny v eurovale

TASR, foto: ČTK
13.10.2011 15:20

Slovensko sa napokon po opätovnom hlasovaní pridalo k skupine šestnástich krajín eurozóny, ktoré schválili zmeny v eurovale. Predčasné parlamentné voľby sa uskutočnia 10. marca 2012.

Parlament schválil predčasné voľby a zmeny v eurovale

Skrátenie volebného obdobia súčasného kabinetu o viac ako dva roky dnes navrhla vláda, posledné slovo bude mať NR SR. Keďže sa o tejto právne norme rozhodne v skrátenom konaní, celý legislatívny proces potrvá len niekoľko hodín. Po odobrení predčasných volieb minimálne 90 hlasmi začnú poslanci opätovne rokovať o eurovale.

SaS sa neúspešne pokúsila cez Martina Poliačika návrh na rozšírenie dočasného eurovalu z programu schôdze vyradiť. Liberáli sú totiž presvedčení, že nie je možné tak rýchlo hlasovať o návrhu, ktorý bol len pred dvoma dňami plénom odmietnutý.

Vláda pristúpila k skráteniu volebného obdobia výmenou za podporu najväčšej parlamentnej strany pri schvaľovaní dočasného eurovalu v parlamente. Na jeho schválenie je potrebných minimálne 76 hlasov. Stranám vládnej koalície sa ich však v utorok (11.10.) nepodarilo získať. Chýbali im hlasy poslancov SaS, trojice z OKS a z hnutia Obyčajní ľudia.

V histórii samostatnej SR boli predčasné parlamentné voľby dvakrát. Naposledy to bolo v júni 2006. Dôvodom sa stal odmietavý postoj vtedy koaličnej SDKÚ-DS voči predloženiu a podpisu zmluvy o výhrade vo svedomí. KDH na to reagovalo odchodom z vtedajšej koalície. Celonárodné hlasovanie následne vyhral Smer-SD, ktorý zostavil vládu s ĽS-HZDS a SNS.

Rokovanie NR SR o 15:00

Rokokvanie NR SR o 16:00

Rokovanie NR SR o 16:30:

Živý vstup Ľuby Oravovej po schválení predčasných volieb.

Rokovanie NR SR o 17:00:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok