Aktivisti budú protestovať proti SOZA spevom pri jej sídle

TASR
2.6.2012 16:37

Od utorka 5.6. až do konca júna budú pod oknami sídla Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) v Bratislave zaznievať hudobné skladby slovenských interpretov.

Aktivisti budú protestovať proti SOZA spevom pri jej sídle
SITA

Sľubujú to aktivisti prostredníctvom sociálnej siete Facebook. Ich zámer v priebehu necelých dvoch dní už prisľúbilo podporiť viac ako 350 ľudí. "Zanôťme si spolu už budúci utorok a pokračujme každý deň s novou pesničkou," vyzývajú organizátori ľudí.

Dôvodom netradičného protestu je situácia, ktorá vznikla okolo obce Pohorelá. Autorský zväz vystavil obci s menej ako 3000 obyvateľmi faktúru na 62 eur za interpretáciu hudby počas Dňa matiek a pri Privítaní Mikuláša. Faktúra vystavená 30. apríla sa rýchlo rozšírila prostredníctvom sociálnej siete, kde si ju neskôr všimli aj viaceré médiá.

SOZA si napriek verejnej kritike za svojím rozhodnutím stojí. V stanovisku, ktoré zverejnila 1. júna, vysvetľuje, že obec Pohorelá pripravila hudobné podujatia bez uzatvorenej hromadnej licenčnej zmluvy so SOZA. Usporiadateľ je totiž podľa platnej legislatívy povinný najneskôr desať dní pred konaním verejného kultúrneho podujatia oznámiť organizácii kolektívnej správy jeho program. "Inšpektorka SOZA spísala so starostom obce aj záznam o kontrole, v ktorom sa uvádza, že kontrola prebehla bez problémov, čo starosta obce potvrdil svojím podpisom bez akejkoľvek výhrady," konštatuje sa v stanovisku organizácie.

Proti súčasnému legislatívnemu postaveniu SOZA sa plánuje postaviť poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina (OĽaNO). Už na júlovú parlamentnú schôdzu chce preto pripraviť jednoduchú novelu autorského zákona, ktorá by upravovala hlavne paragraf o využití diela v rámci občianskych a náboženských obradov. "Vypýtať si 62 eur za vystúpenie detí počas Dňa matiek alebo na príchod Mikuláša, nato už musíte mať namiesto žalúdka trojku plech," vyčítal zväzu Hlina v písomnom vyhlásení pre médiá. Obyvateľom obce tiež prisľúbil, že pre nich s kolegami vyzbiera peniaze za "absurdnú faktúru".

SOZA je neziskové združenie autorov a vydavateľov hudobných diel. V roku 2010 jeho príjmy predstavovali viac ako 8,69 milióna eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok