Vo vedení armády nastali zmeny, Zmeko má nových zástupcov

TA3 SITA
15.10.2018 10:06

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Daniel Zmeko má od dnešného dňa nových zástupcov. Prvým z nich je doterajší generálny riaditeľ Sekcie riadenia obrany, výstavby ozbrojených síl a obranného plánovania ministerstva obrany generálmajor Josef Pokorný.

Vo vedení armády nastali zmeny, Zmeko má nových zástupcov
SITA/Tomáš Somr

Odborníci, ktorí môžu pomôcť

Na pozícii náčelníka štábu je brigádny generál Miroslav Lorinc, ktorý doteraz pôsobil ako zástupca veliteľa Vzdušných síl OS SR. Generálmajor Miroslav Kocian, doterajší zástupca náčelníka, odchádza do diplomatických služieb. Informovala o tom hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková. Podľa Zmeka sú jeho noví zástupcovia odborníci, ktorí môžu pomôcť pri riadení slovenskej armády.

Bezpečnostný analytik a riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Jaroslav Naď sa domnieva, že vymenovaní zástupcovia patria k tomu najlepšiemu, no zároveň dodal, že armáda stratila dvoch skúsených a špičkových generálov, a to Pavla Macka a Miroslava Kociana.

"Verím, že sme našli tých pravých ľudí na svojich miestach, ktorí mi pomôžu pri riadení ozbrojených síl,” povedal Daniel Zmeko. Bezpečnostný analytik Naď na svojom oficiálnom účte na Facebooku uviedol, že nepochybuje o kvalitách vymenovaných ľudí, ale podľa jeho slov je problémom, ak skúsení generáli, ako napríklad Macko či Kocian opúšťajú Ozbrojené sily SR. Podľa Naďa je to z dôvodu frustrácie, za ktorú sú zodpovední nominanti Slovenskej národnej strany (SNS), ktorí rezort riadia.

Zmeny vo vedení ministerstva obrany

"Po generálovi Pavlovi Mackovi končí aj druhý zástupca náčelníka, generál Miroslav Kocian, ktorý odchádza do prípravy na vojenské diplomatické miesto. Treba povedať, že ustanovení generáli a plukovník patria k tomu najlepšiemu, čo OS SR mohli na uvoľnené miesta ponúknuť a úprimne im všetkým držím palce v ich neľahkej a zodpovednej práci. Stále však platí, že ozbrojené sily stratili dvoch skúsených a špičkových generálov, ktorí (frustrovaní a unavení) opustili pozície, pre situáciu, za ktorú sú zodpovední nominanti SNS vrátane ministra Petra Gajdoša či šéfa služobného úradu Jána Hoľka," napísal Naď.

Generál Macko opustil ministerstvo krátko po vymenovaní Daniela Zmeka za náčelníka generálneho štábu. Macko postup rezortu obrany v tomto prípade ostro kritizoval, pričom Zmeka označil za človeka z tretej úrovne velenia.

Zmeny vo vedení Generálneho štábu OS SR sa dotknú aj vedenia ministerstva obrany. Novým generálnym riaditeľom Sekcie riadenia obrany, výstavby ozbrojených síl a obranného plánovania sa stal brigádny generál Slavomír Staviarsky. Jeho doterajšiu funkciu náčelníka Štábu strategického plánovania prevzal plukovník Peter Babiar. Novým zástupcom veliteľa Vzdušných síl Ozbrojených síl SR je plukovník Róbert Kleštinec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok