Trpké víťazstvo. V Bavorsku vyhrala CSU, o moc sa však bude deliť

TA3 TASR ČTK
15.10.2018 06:19

Vo voľbách do bavorského krajinského parlamentu zvíťazila so ziskom vyše 37 percent hlasov Kresťanskosociálna únia. Je to ale trpké víťazstvo, keďže ide o najhorší výsledok strany za uplynulých takmer 70 rokov. So 17,5-percentným úspechom svoju pozíciu v Nemeckej spolkovej republike posilnili Zelení. Teší sa tiež protiimigračná Alternatíva pre Nemecko, za ktorú hlasovalo vyše 10 percent voličov.

Najväčšia opozičná strana

Pravicovo-populistická strana Alternatíva pre Nemecko sa pripravuje na vstup už do 15. z celkovo 16 krajinských parlamentov Nemecka. AfD sa do krajinského snemu dostala na prvý pokus so ziskom 10,2 percenta, vyplýva z predbežných oficiálnych výsledkov zverejnených po spočítaní všetkých hlasov.

Jedinou spolkovou krajinou, v ktorej ešte zástupcovia AfD v parlamente nesedia, je spolková krajina Hesensko v strednom Nemecku. Tam sa však krajinské voľby uskutočnia o dva týždne a jej vyhliadky sú pozitívne.

Krajne pravicová AfD, ktorá vznikla v roku 2013, už taktiež obsadila kreslá v Európskom parlamente. Strana vyťažila z nespokojnosti nemeckej spoločnosti nad prílevom migrantov v rokoch 2015 a 2016. V súčasnosti je najväčšou opozičnou stranou v Nemecku.

Výzvy na odstúpenie odmietol

Na základe citovaných údajov získala Kresťanskosociálna únia Bavorska, ktorá má v tejto spolkovej krajine Nemecka dlhodobo vládnuce postavenie, iba 37,2 percenta hlasov. To predstavuje oproti predošlým krajinským voľbám z roku 2013 pokles o viac ako 10 percentuálnych bodov.

Až polovičný pokles podpory je aj v prípade Sociálnodemokratickej strany Nemecka, ktorej sa pripisuje zisk 9,7 percenta hlasov. Druhou najsilnejšou stranou v Bavorsku budú po novom Zelení, ktorí dosiahli zisk 17,5 percenta. Volebná účasť dosiahla 72,4 percenta.

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer odmietol výzvy na svoje odstúpenie z čela Kresťanskosociálnej únie Bavorska. Na otázku novinára, či po mimoriadne zlom volebnom výsledku nezvažuje svoj odchod z postu predsedu CSU, Seehofer odpovedal: "Nebudem sa zapájať do diskusií o personálnych otázkach." Na druhej strane však Seehofer pripustil, že podľa neho "problematický" volebný výsledok CSU si bude vyžadovať určité zmeny. O aké zmeny by malo ísť, však nespresnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok