Dohodu sme nedosiahli, tvrdí Barnier napriek medializovaným informáciám

TA3 ČTK TASR
14.10.2018 18:50

Vyjednávači EÚ a Británie rokovali o spôsobe ukončenia členstva krajiny. Dohoda zatiaľ nie je. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dohoda o brexite zatiaľ nebola dosiahnutá. Agentúra Reuters o tom informovala s odvolaním na dva diplomatické zdroje. Spravodajský portál Politico ešte predtým tvrdil, že dohoda, ktorá má zaistiť bezpečný odchod Británie, je na svete.

"Napriek intenzívnemu úsiliu sú niektoré kľúčové otázky stále otvorené," uviedol Barnier po prekvapujúcom stretnutí s britským náprotivkom Dominicom Raabom v Bruseli. Jednou z vážnych prekážok podľa neho zostáva budúcnosť hranice medzi Írskou republikou a britskou provinciou Severné Írsko.

Poprel tak predošlú správu portálu Politico. Výsledkom vyjednávania v Bruseli mal byť návrh zaisťujúci "bezpečný" odchod Británie s prechodným obdobím zabraňujúcim "ekonomickým šokom".

Britské ministerstvo pre vystúpenie z EÚ oznámilo, že minister Raab mimoriadne vycestoval do Bruselu na stretnutie s hlavným vyjednávačom Barnierom. Podľa zverejneného vyhlásenia bolo takéto stretnutie nutné vzhľadom na nedoriešené záležitosti pred zasadnutím Európskej rady. Podľa nemenovaného predstaviteľa Európskej únie, na ktorého sa odvoláva AP, sa pred nadchádzajúcim samitom neočakávajú žiadne ďalšie rokovania o brexite.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok