V Bavorsku sa skončili regionálne voľby, dominantná strana zoslabla

TA3 TASR
14.10.2018 18:28

Podľa prvých odhadov vyhrala Kresťansko-sociálna únia CSU. Zisk 35,5 percenta hlasov však pre ňu predstavuje najhorší výsledok za posledných desať rokov. Pre svoju vládu bude musieť hľadať koaličného partnera.

Druhou najsilnejšou stranou sa stali Zelení s 18,5 percentami, do bavorského parlamentu sa po prvýkrát dostala protestná Alternatíva pre Nemecko so ziskom 11 percent.

Kresťansko-sociálna únia Bavorska, ktorá má v tejto spolkovej krajine Nemecka dlhodobo vládnuce postavenie, zrejme vo voľbách do krajinského snemu v Mníchove prišla o absolútnu väčšinu. Straty sa očakávajú aj v prípade Sociálnodemokratickej strany Nemecka, ktorá na spolkovej úrovni tvorí súčasť koaličnej vlády s CSU a Kresťanskodemokratickou úniou Nemecka pod vedením kancelárky Angely Merkelovej.

V prípade potvrdenia týchto prognóz by CSU v 180-člennom zákonodarnom zbore obsadila 74-79 kresiel. Takéto výsledky by skomplikovali bavorskému premiérovi Markusovi Söderovi snahu o vytvorenie stabilnej koaličnej vlády - a mohli by ho prinútiť uzavrieť nepríjemné spojenectvo so Zelenými. Koalíciu s AfD Söder vylúčil.

Volebná účasť dosiahla 72,5 percenta, informovala po skončení hlasovania DPA. V hospodársky silnom slobodnom štáte Bavorsko žije takmer šestina nemeckého obyvateľstva. Bavorské voľby sú preto vnímané aj ako dôležitá skúška nálad voličov pre celú krajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok