Horolezcov zastihla snehová víchrica, z tábora zostali len trosky

TA3 TASR
13.10.2018 16:38

Deväť horolezcov prišlo o život pri silnej snehovej búrke v Nepále. Búrka postihla ich tábor v noci na úpätí hory Gurdža Himal. Nepálska polícia informovala, že v skupinke horolezcov boli piati Juhokórejčania a štyria nepálski šerpovia.

Víchrica zničila základný tábor

Telá deviatich ľudí, vrátane vodcu horolezcov Kim Čchang-hoa, našli neďaleko ich základného tábora umiestneného v nadmorskej výške 3500 metrov na hore Gurdža v strednom Nepále, ako uviedli predstavitelia veľvyslanectva. Dodali, že snehová víchrica zničila v piatok základný tábor.

Kim (49), ostrieľaný a skúsený horolezec, sa v roku 2013 stal prvým juhokórejským horolezcom, ktorý vyliezol na vrchol všetkých 14 himalájskych osemtisícoviek bez použitia doplnkového kyslíka. Dosiahol aj rôzne ďalšie horolezecké svetové rekordy.

nepal-mountaineers-missing-15197-06f684dd20ed4b1fa81ef4d910ca8580_7f000001-086a-e0e2.jpg

Sprievodca našiel tábor v troskách

Kimova skupina počas tejto expedície pozostávala zo šiestich členov, ale jeden z nich zostal zo zdravotných dôvodov na úpätí hory. Keďže ostatní horolezci sa v piatok nevrátili, zvyšný člen poslal nepálskeho horského sprievodcu do základného tábora a ten ho našiel v troskách, povedali predstavitelia ambasády.

Vrchol Gurdža (7193 metrov) sa nachádza v masíve Dhaulágirí v strednej časti Nepálu. Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že úzko spolupracuje s nepálskou vládou na vyzdvihnutí a získaní tiel. "Je problém vziať telá malou helikoptérou, z ktorej sme ich spozorovali," dodalo ministerstvo. "Vyzdvihneme ich čo najskôr."

Juhokórejský premiér I Nak-jon vyjadril sústrasť pozostalým. Nariadil ministerstvu zahraničných vecí, aby zaistilo čo najskoršie vyzdvihnutie a dovezenie tiel a poskytlo tiež trúchliacim rodinám čo najlepšiu konzulárnu i ďalšiu pomoc, informoval premiérov úrad.

Témy: Nepál
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok