Spoznali sme najlepších dizajnérov, víťazov vyhlásili v Cvernovke

TA3 SITA
13.10.2018 13:53

Laureáti Národnej ceny za dizajn 2018 – Komunikačný dizajn sú známi. Slávnostne ich vyhlásili v bratislavskej Novej Cvernovke. Počas galavečera oznámili mená víťazov v kategóriách Profesionálny dizajn, Študentský dizajn a Dizajn s pridanou hodnou.

Spoznali sme najlepších dizajnérov, víťazov vyhlásili v Cvernovke
TASR/Jakub Kotian

Ceny boli rozdané

Medzinárodná porota zároveň udelila špeciálnu Cenu poroty a navrhla Cenu za kultúrny prínos v oblasti dizajnu, ktorú udeľuje ministerstvo kultúry. Ocenenie sa striedavo udeľuje za produktový a komunikačný dizajn. Aktuálny 15. ročník patril komunikačnému dizajnu a prihlasovať sa do neho mohli práce, ktoré vznikli v rokoch 2016 a 2017. Organizátormi sú Slovenské centrum dizajnu a Ministerstvo kultúry SR.

Prvú cenu za Profesionálny dizajn získal knižný dizajn Samuela Čarnokého v autorskej knihe fotografky Leny Jakubčákovej Spis 44 venovanej slovenským väzniciam. Väzba, obálka a typografia knihy evokujú zložku z väznice. Titulný list ukrýva zapečatený odkaz s úvahami odsúdených o slobode. Súčasťou sú aj odtlačky pečiatok, ktoré vyrobili sami väzni.

Na druhom mieste skončil komunikačný dizajn pre BRaK - Bratislavský knižný festival od Mateja Vojtuša a na treťom obalový dizajn pre kolekciu ručne vyrobených čokolád so slovenskými surovinami NAŠA LYRA. Autorom je Michal Slovák.

Prínosom sa stal Rostok

Kategóriu Študentský dizajn vyhral projekt vizuálnej identity od Terezy Maco nazvaný Štart je Cieľ – vizuálna identita. Ocenenie Dizajn s pridanou hodnotou patrí projektu Čierne diery: Technické pamiatky na Slovensku od Ondreja Gavaldu. Vytvoril grafický návrh zemepisných príručiek, grafík a máp technických pamiatok pre Čierne diery.

Cena poroty patrí Redizajnu. Andrej Barčák, študent VŠVU pod vedením pedagóga Pavla Bálika, pripravil projekt venovaný sprehľadneniu významu a používania pojmu redizajn v dvoch rovinách. Teoretickým základom sú rozhovory s dizajnérmi a podrobný prehľad histórie dizajnu loga. Hlavným výstupom je publikácia, ktorej forma sa mení podľa metódy redizajnu.

Ministerstvo kultúry udelilo Cenu za kultúrny prínos v oblasti dizajnu jednému z kľúčových grafických dizajnérov 20. storočia na Slovensku Vladislavovi Rostokovi. Jeho dielo patrí k základným hodnotám nášho grafického dizajnu.

Do súťaže sa prihlásilo spolu 252 prác. Podľa riaditeľky Slovenského centra dizajnu Márie Riškovej sa Národná cena za 25 rokov svojej existencie stala ideálnou príležitosťou predstaviť výber z najkvalitnejších diel, ktoré u nás vznikajú v oblasti dizajnu.

„Rozdelenie súťaže na produktový a komunikačný dizajn prinieslo intenzívnejšiu konfrontáciu jednotlivých výsledkov práce dizajnérov a možnosť sledovať trendy a vývoj na scéne jednotlivých druhov dizajnu. Tento ročník nám znovu potvrdzuje, že súťaž má významné miesto v našich aktivitách, trvá záujem autorov i klientov o účasť v súťaži,“ vysvetlila. Nielen víťazné práce, ale všetkých 87 finalistov, si verejnosť môže do 25. novembra pozrieť na výstave v priestoroch Fakulty architektúry STU v Bratislave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok