Milície prepustili vyše 800 detí, ktoré bojovali proti islamistom

TA3 TASR
12.10.2018 21:08

Nigérijské oddiely domobrany bojujúce proti extrémistickej islamistickej organizácii Boko Haram uvoľnili zo svojich služieb viac ako 800 detí. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie Detského fondu OSN.

Pričlenené civilné oddiely zriadené na pomoc armáde v jej boji proti Boko Haram odovzdali v meste Maiduguri nigérijským úradom 833 detí, ktoré podľa UNICEF-u CJTF využívala na zbieranie informácií, nočné hliadky či na hliadkovanie na kontrolných stanovištiach.

V septembri 2017 uzavrela CJTF s OSN dohodu že pri svojich bezpečnostných operáciách nebude využívať deti. Od jej podpísania bolo len v meste Maiduguri identifikovaných 1175 chlapcov a 294 dievčat slúžiacich v radoch týchto milícií. Nábožensko-extrémistická organizácia Boko Haram predstavuje neustálu hrozbu pre komunity v severovýchodnej časti Nigérie i v susednom Čade, Nigeri a v Kamerune.

Cieľom organizácie je nastoliť striktné dodržiavanie islamského práva šaría. Od roku 2009 má na konte tisíce obetí a podľa odhadov viac ako 2,5 milióna ľudí opustilo svoje domovy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok