Hurikán Michael sa presunul nad Atlantik, zanechal dvanásť obetí

TA3
12.10.2018 06:36

Hurikán Michael napáchal na Floride nepredstaviteľnú škodu. Tvrdí to guvernér štátu Rick Scott. Z oblasti hlásia 12 obetí. Aj keď úrady nariadili evakuáciu vyše 370 tisíc ľudí, mnohí z nich podľa guvernéra ignorovali varovania. Živel, ktorý zoslabol na tropickú búrku, sa presunul nad Atlantik.

Hurikán Michael, ktorý udrel na severozápadnú časť amerického štátu Florida so silou 4 príslušnej stupnice a bol jednou z najmohutnejších búrok zaznamenaných v Spojených štátoch, si vyžiadal už najmenej dvanásť obetí. Živel po prechode pevninou zoslabol na tropickú búrku a vydal sa naspäť nad oceán, zanechal však po sebe obrovskú spúšť a spôsobil nevyčísliteľné škody.

Floridský guvernér Rick Scott ešte pred úderom hurikánu nariadil evakuáciu približne 375.000 ľuďom žijúcim na pobreží Mexického zálivu, mnohí však jeho výzvu zrejme ignorovali. V oblasti zatvorili do konca týždňa všetky školy i úrady.
Hurikán Michael zanechal "nepredstaviteľnú skazu", povedal pre americké médiá Scott. "Toľko životov bol navždy zmenených, tak veľa rodín prišlo o všetko..." pokračoval.

Povolaná armáda, záchranári ako aj samotní obyvatelia sa začínajú pomaly vracať do zdevastovaných a zaplavených oblastí. Mohutný vietor zdevastoval celé územia a bez prúdu sú stále státisíce domácností. Michael po svojom prechode z Floridy, kde jeho sprievodný vietor dosahoval v nárazoch rýchlosť až 250 kilometrov za hodinu, začal na juhozápade štátu Georgia trochu slabnúť, pokračoval ďalej cez Južnú a Severnú Karolínu.

Z hurikánu štvrtej kategórie zoslabol na hurikán kategórie prvej a následne na tropickú búrku, pričom v štáte Virgínia sa pohol smerom nad oceán. Živel zdevastoval celé územia, najhoršie sú na tom floridské mestá Panama City a Apalachicola, ako aj celá tamojšia oblasť Panhandle.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok