Tri opozičné strany si rozumejú, SaS a OĽaNO ostávajú mimo

SITA
1.6.2012 13:09

SDKÚ, Most-Híd a KDH sú si blízke, čo priznávajú aj ich predstavitelia. Medzi najbližších partnerov však nerátajú svojich bývalých kolegov z vlády - SaS - ani matovičovcov.

Tri opozičné strany si rozumejú, SaS a OĽaNO ostávajú mimo
SITA

Skúsenosti zo spoločného vládnutia predurčujú podľa podpredsedu KDH Pavla Abrhana na najbližšiu spoluprácu kresťanských demokratov s SDKÚ-DS a stranou Most-Híd. Ako povedal Abrhan, KDH je v EPP združené s SDKÚ-DS a s Bélom Bugárom, predsedom Mosta má KDH viaceré skúsenosti zo spoločného vládnutia. Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Jozefa Mikuša má jeho strana záujem o čo najužšiu spoluprácu pravice a prvou skúškou môžu byť najbližšie regionálne voľby, v ktorých sa modrí budú o to usilovať.

Za najbližších partnerov podľa predsedu poslaneckého klubu Lászlóa Solymosa Most-Híd považuje KDH a SDKÚ-DS, s ktorými má aj hodnotovú zhodu. Medzi najbližších partnerov Solymos nezaradil ďalšie dve opozičné strany – Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti a ani SaS, s ktorou bol Most-Híd v minulom volebnom období vo vláde. „Obyčajní ľudia sú absolútne nečitateľní, nemajú jasné stanovisko ani v rámci klubu, nie je to štandardná politická strana. So SaS sa rozchádzame v pohľade na európsku politiku, ale to neznamená, že nevieme kooperovať,“ povedal Solymos. 

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti podľa predsedu strany Igora Matoviča nemajú záujem príliš dávať dokopy pravicové strany a dávajú im dostatočne najavo, že systém politických strán považujú za niečo, čo chcú nabúrať. „Bugár a Most-Híd je klasická politická strana so všetkými málo dobrými, ale veľmi veľa zlými vlastnosťami. Tým pádom my a strany, to je ako oheň a voda, takže sa im vôbec nečudujem. Most si nevie predstaviť, že by svojim poslancom dovolil hlasovať podľa svojho svedomia a pre nás je to základná charakteristika našej politiky,“ povedal Matovič v súvislosti s vyjadrením Solymosa. 

SaS s tým, že Most-Híd ich nepovažuje za najbližšieho partnera, bude musieť podľa predsedu strany Richarda Sulíka žiť. Ak má byť dôvodom postoj ku Grécku, tak Sulík upozornil, že liberáli svoj postoj ku Grécku na rozdiel od strany Most-Híd, nezmenili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok