Radary na rizikových cestách nepribudnú, nie sú peniaze

SITA
1.6.2012 10:47

Polícia nemá peniaze na radary, ktoré mali pribudnúť na cestách od leta. Informuje o tom dnešné vydanie denníka Pravda. Akcia na zvýšenie bezpečnosti a ohľaduplnosti na cestách sa tak odkladá.

Radary na rizikových cestách nepribudnú, nie sú peniaze
SITA

Radary mali pribudnúť na 150 rizikových úsekoch ciest na celom Slovensku, pričom 80 radarov malo byť stálych a 70 plánovali nasadzovať podľa aktuálnej dopravnej situácie. Udeľovanie pokút mal uľahčiť kamerový systém. Ako píše Pravda, ministerstvo vnútra zatiaľ ani súťaž na nákup potrebnej techniky nevypísalo. Policajný viceprezident Ľubomír Ábel priznal, že od júla nový systém kontroly na cestách nebude. "Je to proces, ktorý nevieme z časového hľadiska odhadnúť. Predpokladám, že služba sa bude musieť najprv vysúťažiť, čo je záležitosť ministerstva," povedal Pravde Ábel.

Od júla pritom malo začať platiť pravidlo objektívnej zodpovednosti, ktoré zaviedla novela zákona o cestnej premávke. Podľa tohto pravidla by mal byť za priestupok zodpovedný majiteľ vozidla. Rezort si od opatrenia sľubuje zníženie nehodovosti o 30 až 40 percent. Dokazovanie mal polícii uľahčiť kamerový systém. Pre chýbajúcu techniku však opatrenie od júla nebudú môcť zaviesť do praxe. Bez meračov rýchlosti a informačných systémov potrebných na spracovanie údajov, ich analyzovanie a následné rozosielanie pokút nasnímaným vodičom, to nepôjde.

Ministerstvo vnútra má pritom veľké plány, píše Pravda. Okrem 150 radarov plánuje nakúpiť aj 50 PDA zariadení, ktoré zachytia prejazd vodiča na červenú. Podľa odhadov rezortu by malo toto všetko stáť 5,9 milióna eur. "Tiež je potrebné nakúpiť telekomunikačnú a bezpečnostnú infraštruktúru, ktorá umožní prenos údajov z techniky do informačného systému objektívnej zodpovednosti," uviedla podľa Pravdy hovorkyňa rezortu vnútra Emília Kočišová. To by si však vyžiadalo ďalších 1,26 milióna eur. Kočišová nevedela uviesť, kedy techniku nakúpia. Odkazuje na políciu, hoci tá sama obstarávať nemôže. 

Polícia štartuje aspoň skúšobné testovanie, pri ktorom si chce vystačiť so súčasným vybavením. "V júni to ideme skúsiť na jednom diaľničnom úseku s tým, čo máme a uvidíme, čo by to v praxi urobilo," spresnil Ábel. Jediný radar bude polícia zatiaľ testovať na 103. kilometri na diaľnici D1 pri Novom Meste nad Váhom. O niekoľko mesiacov neskôr chce postupne pridávať aj ďalšie miesta, najmä kritické nehodové úseky, tunely či obchvaty miest. Ako uvádza denník, z testovania by malo vyplynúť, čo konkrétne potrebuje rezort nakúpiť. "Určite to nebude nárazové, nebude to nákup 150 radarov naraz. Každá domácnosť kupuje podľa toho, aký má rozpočet a nekupuje ani všetko naraz, lebo na druhý deň by sa jej všetko pokazilo. Podobne aj my budeme technické prostriedky kupovať postupne," povedal Pravde riaditeľ dopravnej polície Milan Hamar.

Podobný systém má dnes Národné personalizačné centrum a v najbližších mesiacoch by malo byť jasné, či ho bude možné využívať aj na pokutovanie. Moderný automatizovaný systém by policajtom urýchlil prácu. Priestupok by sám vyhodnotil, priradil k značke majiteľa auta a výzvu na zaplatenie pokuty aj odoslal. Podľa Hamara by bez neho vyhodnotenie jednej pokuty trvalo policajtom jednu hodinu. Počas jednej služby by tak policajt dokázal spracovať asi osem priestupkov. "Zaťažilo by to policajtov tak, že by im to zobralo obrovské množstvo z ich pracovného času a vyhnalo by ich to z ulice do kancelárií, čo nechceme," povedal Pravde Hamar.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok