Také miesto vraj chýba. OĽaNO chce v Bratislave Národný cintorín

TA3 TASR
8.10.2018 08:32

OĽaNO navrhuje, aby popri Národnom cintoríne v Martine z 19. storočia mohol vzniknúť aj Národný cintorín v meste Bratislava, ktoré sa na konci 20. storočia stalo hlavným mestom Slovenskej republiky.

Také miesto vraj chýba. OĽaNO chce v Bratislave Národný cintorín
SITA/Marián Peiger

Kultúrna pamiatka

Preto na októbrovú schôdzu NR SR predkladá poslanec Ján Budaj návrh novely zákona o hlavnom meste Slovenskej republiky Bratislave. "Najstarším cintorínom v Bratislave je Ondrejský cintorín, založený v roku 1784, ktorý je už od 8. decembra 1988 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Hoci sa na tomto cintoríne od päťdesiatych rokov 20. storočia pochováva iba výnimočne, počet významných osobností pochovaných na tomto cintoríne je v porovnaní s ostatnými cintorínmi obdivuhodný a porovnateľný aj s významnými osobnosťami pochovanými na Národnom cintoríne v Martine," uviedol v dôvodovej správe s tým, že návrh na vytvorenie bratislavského Národného cintorína nie je návrhom, ktorý by išiel proti poslaniu Národného cintorína v Martine, ale je jeho logickým pokračovaním. Podľa neho je Národný cintorín v Martine už zaplnený, no má mať aj naďalej to isté postavenie ako doteraz.

"Či už bude hodnotiacim kritériom počet obyvateľov, ekonomická sila, sídla štátnych a iných verejných inštitúcií alebo kultúrnych a vzdelávacích ustanovizní, je to práve hlavné mesto Slovenskej republiky Bratislava, ktoré má zo súčasných slovenských miest najvýznamnejšie postavenie. Je preto legitímne nastoliť otázku zriadenia ďalšieho Národného cintorína v Bratislave," uviedol Budaj.

Nejde o oslabenie Martina

Návrhom zákona podľa jeho slov nenavrhuje žiadne oslabenie ani inú zmenu zákona o meste Martin. Tento návrh má umožniť občanom Slovenskej republiky, ako aj zahraničným návštevníkom hlavného mesta, nájsť a vzdať hold dejateľom a osobnostiam národného, kultúrneho aj politického života Slovenska, ktorých životná púť sa skončila po vzniku samostatnej Slovenskej republiky.

Podľa Budaja je dnes Ondrejský cintorín štátom chránenou pamiatkou, ale súčasne tento pietny priestor ponúka dostatok voľnej plochy pre posledný odpočinok osobností slovenskej vedy, kultúry a politiky. "Ondrejskému cintorínu môžeme dať nové poslanie, stať sa miestom posledného odpočinku pre pamätihodných predstaviteľov mesta a štátu, ale aj cirkvi a kultúry, aký nám v hlavnom meste, a vlastne aj na Slovensku, akútne chýba," uzavrel Budaj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok