Nákladná vesmírna loď Dragon sa vrátila na Zem

SITA, TA3
31.5.2012 21:05

Nákladná vesmírna loď Dragon vyvinutá spoločnosťou Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX) sa dnes o 17:42 SELČ vrátila zo svojej prvej misie na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Išlo o vôbec prvý súkromný let k ISS. Dragon dopadol do vôd Tichého oceánu niekoľko sto kilometrov od pobrežia Kalifornie, kde ho vylovili lode spoločnosti SpaceX.

Nákladná vesmírna loď Dragon sa vrátila na Zem

Dragon odštartoval z Mysu Canaveral na Floride 22. mája, pričom do vesmíru ho vyniesla raketa Falcon 9, ktorú taktiež vyvinula spoločnosť SpaceX. S ISS sa spojil o tri dni neskôr, posádka stanice doňho vstúpila 26. mája. Na jeho palube sa nachádzala približne 500-kilogramová zásielka materiálu s potravinami, oblečením alebo batériami.

Súčasťou však bola aj schránka s popolom zosnulých ľudí, ktorí si ako miesto posledného odpočinku vybrali kozmický priestor. Z ISS loď doviezla odpad, osobné predmety posádky stanice a výsledky rôznych experimentov.

Misia lode Dragon je dôležitým míľnikom v histórii lietania do vesmíru - tradične sa totiž o zásobovanie staral americký Úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Ten však chce šetriť a investovať do iných programov. "Naše zásobovanie ISS prenecháme súkromného sektoru, aby sa NASA mohla sústrediť na to, čo robí najlepšie - ešte hlbšie skúmanie našej slnečnej sústavy," uviedol Charles Bolden z NASA, ktorá sa na financovaní programu komerčných letov SpaceX i spoločnosti Orbital Sciences Corporation podieľala. Druhá spomínaná spoločnosť má raketu Antares a zásobovaciu loď Cygnus, ktoré by mali do vesmíru po prvý raz letieť koncom roka. Obe už majú s NASA lukratívne zmluvy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok