V Egypte prestal platiť zákon o výnimočnom stave

TASR, TA3
31.5.2012 21:02

V Egypte dnes po vyše troch desaťročiach prestal platiť nepopulárny zákon o výnimočným stave, ktorý poskytoval široké právomoci polícii pri zatýkaní podozrivých.

Vládnuca vojenská rada ubezpečila, že nemá v úmysle predĺžiť platnosť zákona, pričom bude dohliadať na bezpečnosť krajiny až do odovzdania moci zvoleným civilným úradom.

Zákon o výnimočnom stave, poskytujúci široké právomoci polícii, platil v Egypte nepretržite od zavraždenia egyptského prezidenta Anwara Sadata v roku 1981. Jeho platnosť sa odvtedy skoro automaticky predlžovala každých niekoľko rokov, naposledy v máji 2010.

Mimoriadne policajné právomoci vyplývajúce so zákona sa stali symbolom 29-rokov trvajúceho režimu prezidenta Husního Mubaraka, ktorý ho nezriedka využíval na elimináciu svojich politických oponentov.

Mubarak bol zosadený počas vlaňajšieho ľudového povstania a aktivisti a demonštranti odvtedy požadovali zrušenie výnimočného stavu.

Vojenská rada, ktorá sa ujala moci po páde Mubaraka, začiatkom tohto roku uplatňovanie kontroverzného zákona obmedzila na násilné trestné činy a šírenie nepravdivých správ. Podľa kritikov bola táto formulácia príliš všeobecná, takže sa dala využívať ako zámienka na zásahy voči demonštrantom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok