Úspech dosiahli Babišovci i ODS, boj o pražskú radnicu bol tesný

TA3 TASR SITA
7.10.2018 07:43

V Česku už poznajú výsledky senátnych volieb. Najviac kandidátov, teda jedenásť, sa do druhého kola hlasovania dostalo z radov ODS. V krajine majú za sebou zároveň aj komunálne voľby, tie zas vyhralo hnutie ANO. Bližšie informácie mal náš spolupracovník v Prahe David Vozdecký.

České vládne hnutie ANO vyhralo komunálne voľby vo všetkých krajských mestách s výnimkou Prahy a Liberca. Boj o pražský magistrát bol tesný, nakoniec najviac hlasov dostala ODS, napriek tomu však môže skončiť v opozícii. ČSSD úplne pohorela a v mnohých mestách sa nedostane do magistrátu. Do druhého kola senátnych volieb postúpilo najviac kandidátov ODS a ANO. V prvom kole uspeli len dvaja - Jiří Čunek (KDU-ČSL) a bývalý prezidentský kandidát Jiří Drahoš (za STAN).

Podľa českého prezidenta Miloša Zemana majú za následok prehru Babišovho hnutia ANO v hlavnom meste nedostatočne dobudované štruktúry miestnych organizácií. Napriek tomu konštatoval, že sa neodohralo žiadne zemetrasenie. "Niekto mierne posilnil, niekto mierne oslabil, ale nie je to ani na otváranie šampanského, ani na samovraždu," povedal.

Prepad postihol TOP 09. Najväčší debakel a prepad počtu kresiel v zastupiteľstvách v porovnaní s výsledkom v roku 2014 zaznamenali ľavicové strany ČSSD a KSČM. V dôsledku toho podpredseda ČSSD strany a poslanec Jaroslav Foldyna uviedol, že rezignuje.

Prvýkrát od roku 1990 kandidáti ČSSD a KSČM nezasadnú na libereckej radnici. A od toho istého roku po prvýkrát nebude ČSSD ani v pražskom zastupiteľstve. Okrem toho sa sociálni demokrati nedostali ani do zastupiteľstiev v Hradci Králové alebo Ústí nad Labem. Účasť v komunálnych voľbách presiahla 47 percent, v senátnych voľbách to bolo niečo cez 42 percent, informujú české médiá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok