Lajčákov rezort bude mať nový názov aj väčšie kompetencie

TA3
31.5.2012 18:15

Právomoci ministerstva zahraničných vecí budú významne posilnené, rezort diplomacie sa navyše premenuje na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. Vyplýva to z kompetenčného zákona, ktorý dnes schválila vláda.

Lajčákov rezort bude mať nový názov aj väčšie kompetencie
SITA

Ministerstvo bude koordinovať presadzovanie obchodno-ekonomických záujmov Slovenska v zahraničí a tiež bude zodpovedné za jednotnú prezentáciu Slovenska v zahraničí. Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí už po novom nebude spadať pod úrad vlády, ale práve pod rezort diplomacie. "Jeho predsedu bude odvolávať a vymenúvať vláda na návrh ministra zahraničných vecí," povedal predseda vlády Robert Fico po rokovaní vlády. V tejto súvislosti sa zároveň ministerstvu zahraničných vecí dopĺňa kompetencia výkonu štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí.

Keďže nová vláda už nepočíta s funkciou podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny, kompetenčný zákon presúva právomoci podpredsedu vlády na Úrad vlády SR a v oblasti rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí na Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok