Demokrati nomináciu nezmarili, senátori posunuli Kavanaugha ďalej

TA3 TASR
5.10.2018 22:43

K potvrdeniu nominácie kandidáta na sudcu najvyššieho súdu Bretta Kavanaugha chýba už len jeden dôležitý krok. Senátori odsúhlasili, že budú o jeho nástupe do funkcie hlasovať v sobotu. Zatiaľ čo jedni Kavanaugha podporujú, iní ho vnímajú ako nespôsobilého na výkon funkcie. Dôvodom je údajné sexuálne obťažovanie, z ktorého ho obvinili viaceré ženy.

Hlasovanie sa očakáva v sobotu

Senátori odhlasovali koniec rozpravy v pomere 51 ku 49, čo prakticky znamená, že opozičná Demokratická strana neuspela so snahami zmariť Kavanaughovu nomináciu prostredníctvom sústavných odkladov, uviedla tlačová agentúra AP. Hlasovanie silno polarizovanej hornej komory Kongresu o samotnom nominantovi sa očakáva v priebehu soboty.

Kavanaugh je známy svojimi konzervatívnymi postojmi. Jeho vymenovanie opozícia odmieta vzhľadom na obavy, že na Najvyššom súde sa tým na desaťročia upevní konzervatívna väčšina. Po navrhnutí Kavanaugha na post sudcu Najvyššieho súdu sa navyše objavili tvrdenia, že ešte ako študent sexuálne napadol dve ženy.

Obvinenia dôrazne odmieta

Justičný výbor Senátu odsúhlasil Kavanaughovu nomináciu pod podmienkou, že obvinenia voči nemu dodatočne preverí Federálny úrad pre vyšetrovanie, a to ešte pred víkendovým záverečným hlasovaním. Výslednú 50-stranovú správu dostali senátori už vo štvrtok. Samotný Kavanaugh obvinenia zo sexuálnych útokov dôrazne odmieta.

Trumpova Republikánska strana má v 100-člennom Senáte tesnú prevahu v podobe dvoch zákonodarcov, v piatkovom hlasovaní o uzavretí rozpravy však jeden republikán hlasoval proti, zatiaľ čo jeden demokrat bol za. Štyria zákonodarcovia do piatku neprezradili, ako budú hlasovať v sobotu, keď sa výsledky nemusia zhodovať s tými piatkovými, upozornila AP. Počas štvrtkového nepovoleného protestu proti Kavanaughovi, ktorý sa konal v areáli washingtonského Kapitolu, zatkli vyše 300 ľudí vrátane známej herečky a komičky Amy Schumerovej či modelky Emily Ratajkowskej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok