Dievčatko našlo svoj Excalibur. Z jazera vytiahlo 1500-ročný meč

TA3 SITA
5.10.2018 14:45

Osemročné dievčatko našlo počas plávania vo švédskom jazere vzácny meč z predvikinského obdobia. Saga Vanecek našla predmet v jazere Vidöstern, keď bola v lete na prázdninách v kraji Jönköping. Mnohým okamžite napadlo prirovnanie s legendárnym mečom kráľa Artuša, ktorý tiež ukryli v jazere.

Dievčatko našlo svoj Excalibur. Z jazera vytiahlo 1500-ročný meč
Google Maps

Pôvodne sa predpokladalo, že meč má asi tisíc rokov, no podľa odborníkov z miestneho múzea ho zrejme vyrobili pred zhruba 1500 rokmi. „Nie každý deň sa vám podarí v jazere stúpiť na meč!" poznamenal Mikael Nordström z múzea.

Saga meč našla zrejme vďaka nezvyčajne nízkej hladine vody v jazere spôsobenej suchom. „Zacítila som niečo vo vode, tak som to zodvihla. Malo to rúčku, tak som šla za ockom, že to vyzerá ako meč," opísala Saga nález v rozhovore pre verejnoprávne Sveriges Radio. Jej otec Andy Vanecek zas pre webstránku The Local povedal, že si najprv myslel, že dcéra našla nezvyčajný konár a až po tom, ako požiadal priateľa, aby sa naň pozrel, si uvedomil, že zrejme našla starovekú pamiatku.

Podľa zástupcov múzea, kde predmet umiestnili, je meč nezvyčajne dobre zachovaný. Nález ich viedol k organizácii ďalšieho výskumu, počas ktorého našli napríklad aj brošňu z tretieho storočia. Archeologický výskum jazera, ktorý ešte nedokončili, by podľa zástupcov krajského múzea mohol priniesť aj ďalšie objavy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok