Zrušte sankcie voči Iránu, nariadil medzinárodný súd Američanom

TA3 TASR
3.10.2018 11:17

Medzinárodný súdny dvor nariadil Spojeným štátom, aby dočasne zrušili sankcie na Irán, ktoré sa týkajú humanitárneho tovaru a civilného letectva.

Irán privítal rozhodnutie

Ako uviedla agentúra Reuters, najvyšší súd OSN nariadil Spojeným štátom, aby zabezpečili, že sankcie voči Iránu sa nebudú týkať humanitárnej pomoci alebo bezpečnosti civilného letectva. Sudcovia ICJ tak prisúdili víťazstvo v spore Teheránu, ktorý tvrdil, že sankcie, uvalené na Irán od mája vládou amerického prezidenta Donalda Trumpa, porušujú podmienky ich zmluvy o priateľstve z roku 1955.

Iránska vláda privítala rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora. Iránske ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na rozhodnutie súdu OSN uviedlo, že svedčí o tom, že Teherán "má pravdu". V jeho vyhlásení sa tiež píše, že verdikt ICJ "je ďalším jasným potvrdením pravdy Iránu, ako aj protiprávnosti a krutosti amerických sankcií proti ľudu a občanom našej krajiny".

USA sa môžu odvolať

Na základe verdiktu ICJ musí Washington odstrániť všetky prekážky, vyplývajúce z opätovného uvalenia sankcií, pri vývoze liekov a zdravotníckych pomôcok, potravín a poľnohospodárskych komodít do Iránu a náhradných dielov a zariadení potrebných na zaistenie bezpečnosti civilného letectva. Agentúra DPA uviedla, že rozhodnutie ICJ je predbežné a je možné sa proti tomu odvolať, čo Spojené štáty podľa AP zrejme urobia.

V jadrovej dohode z roku 2015 sa podľa DPA výslovne uvádza, že prípadné spory nemajú byť riešené na pôde súdu OSN, ale prostredníctvom iného zmierovacieho mechanizmu. "Akceptovanie iránskych právnych manévrov týmto súdom by malo vážne následky," varovala svojho času Newsteadová. Dodala, že odstúpenie Washingtonu od jadrovej dohody s Iránom bolo legálnym krokom, odzrkadľujúcim "hrozbu, ktorú správanie Iránu naďalej predstavuje pre národnú bezpečnosť, zahraničnú politiku a ekonomiku Spojených štátov". Teherán pritom obvinila z dlhoročného porušovania rezolúcií OSN a podporovania terorizmu.

Obrátili sa na medzinárodný súd

Teherán od začiatku tvrdil, že sankcie sú nelegálne a poškodzujú obyvateľov krajiny. Spojené štáty zas argumentujú tým, že súd by sa nemal pliesť do záležitostí národnej bezpečnosti.

Americký prezident v máji vypovedal jadrovú dohodu s Iránom. Zmluva podľa neho bola nefunkčná a nezabraňovala Teheránu, aby pracoval na svojom jadrovom programe. S vypovedaním zmluvy začali proti Iránu opäť platiť sankcie. V novembri má prísť ich druhé kolo. Irán sa preto obrátil na Medzinárodný súdny dvor s tým, že Spojené štáty obnovením sankcií porušili medzinárodné záväzky. Teherán sa počas vypočúvania v lete snažil presvedčiť súd, že sankcie obyvateľom spôsobili obrovské škody. Američania naopak tvrdia, že za ekonomické problémy môže neschopnosť iránskeho vedenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok