Na akadémii údajne falšovali podpis exšéfa vyšetrovateľov

SITA
31.5.2012 09:44

Po kauze Víta Bártu je Akadémia Policajného zboru v Bratislave podľa denníka Sme podozrivá v prípade udelenia titulu ďalšiemu českému politikovi Janovi Rytířovi.

Na akadémii údajne falšovali podpis exšéfa vyšetrovateľov

Z dokumentov, ktoré denník získal, vyplýva, že na zápisnici z obhajoby jeho dizertačnej práce je sfalšovaný podpis profesora Jaroslava Ivora, ktorý bol jedným z oponentov. 

Ivor bol v minulosti šéfom slovenských vyšetrovateľov, teraz je dekanom Fakulty práva na súkromnej Paneurópskej vysokej škole. Tak ako v prípade Bártu, aj pri Rytířovi bol predsedom komisie súčasný rektor akadémie Václav Krajník. Vyhláška stanovuje, že na obhajobe musia byť prítomní aspoň dvaja z troch oponentov. Inak sa obhajoba nemôže konať.

Podľa Sme sa v prípade Rytířa v júni 2010 konala, hoci dvaja oponenti sa ospravedlnili. Medzi nimi aj Ivor, ktorý je však podpísaný na prezenčnej listine aj v zápise o hlasovaní. Oba podpisy sa líšia. Ani jeden nie je podobný pravému podpisu Ivora, ktorý má redakcia denníka. Ivor hovorí, že na obhajobe určite nebol. V ten deň totiž mali v jeho škole prijímacie skúšky. Vopred sa ospravedlnil. „Môžem teda potvrdiť, že na uvedenej obhajobe som sa nezúčastnil. Bližšie k jej priebehu neviem nič uviesť.“

Vtedajší predseda komisie a súčasný rektor Krajník odmietol poskytnúť stanovisko. Povedal, že všetko vysvetlil na polícii, ktorá vec vyšetrovala. Krajník podľa zistení Sme vypovedal, že Ivor sa na obhajobe zúčastnil. 

Polícia prípad preverovala na základe podnetu v januári minulého roka. Nič podozrivé nezistila. „Poverený príslušník trestné oznámenie odmietol,“ konštatovala pre Sme hovorkyňa Petra Hrášková. Ministerstvo vnútra, pod ktoré akadémia patrí, sa k prípadu nevyjadruje. Český advokát Rytíř je známym ochrancom ľudských práv, ktorý sa angažuje v strane Suverenita Jany Bobošíkovej. Rytíř tvrdí, že na oponentov sa nepamätá. „Obhajoba prebehla za účasti asi desiatich ľudí. Osobne z nich poznám profesora Krajníka a jednu profesorku, na ktorej meno si nespomínam.“ Rytíř získal v roku 2002 na policajnej akadémii titul Mgr. a v roku 2003 titul JUDr. V roku 2010 obhájil titul PhD. 

Český časopis Reflex poukázal na prípad bývalého českého ministra dopravy Víta Bártu, ktorý mal časť rigoróznej práce odpísanú z učebníc svojho vlastného školiteľa Jiřího Strausa. Ten bol členom komisie aj u Rytířa. Krajník má so Strausom blízky vzťah.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok