Počet obetí stúpol nad tisíc. K mnohým sa záchranári nedostali

TA3 TASR
2.10.2018 12:13

V Indonézii pokračujú záchranné a pátracie práce po minulotýždňovom ničivom zemetrasení a následných vlnách tsunami. Najnovšie informácie uvádzajú, že obetí je už najmenej 1234. Do mnohých zasiahnutých oblastí sa ale záchranárom stále nedarí dostať. Preto majú obavy, že počet mŕtvych ešte stúpne.

V pondelok bol oficiálny počet obetí zhruba 840, pričom väčšina sa našla v meste Palu, uviedli príslušné indonézske úrady. Mnoho oblastí postihnutých katastrofou je však odrezaných od sveta a záchranné zložky sa stále pokúšajú do nich dostať, aktuálny počet obetí tak môže výrazne stúpnuť.

V pondelok našli záchranári telá 34 študentov v troskách zničeného kostola. Piatkové zemetrasenie malo magnitúdu 7,5. Následné vlny cunami dosahovali výšku šesť metrov. Podľa odhadov OSN potrebuje naliehavo pomoc 191.000 ľudí. Záchranári stále nachádzajú v troskách budov aj živých ľudí. V meste Palu vytiahli zo zrútenej budovy v pondelok, teda tri dni po prírodnej katastrofe, 38-ročného muža, ktorý bol pri vedomí.

Indonézia je často vystavená zemetraseniam v dôsledku svojej polohy na tzv. Ohnivom kruhu, reťazci vulkanických pohorí a tektonických zlomov, ktorý obkolesuje základňu Tichého oceánu. V decembri 2004 si silné zemetrasenie s magnitúdou 9,1 pri pobreží ostrova Sumatra a následná vlna cunami vyžiadali vyše 230.000 obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok