Kto bude prezidentom? Favorit prieskumu kandidatúru nepotvrdil

TA3
2.10.2018 11:29

Prezidentské voľby, ktoré sa konajú na jar budúceho roka, by s pomerne veľkým náskokom vyhral šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. Vyplýva to z posledného prieskumu agentúry Focus, ktorá zisťovala podporu možných kandidátov.

Lajčák by získal rovných 26 percent hlasov. Problémom je, že svoju kandidatúru dodnes nepotvrdil. Na druhom mieste by skončil šéf parlamentu a koaličnej SNS Andrej Danko s podporou 12,3 percenta respondentov.

Tretí by bol nezávislý kandidát s podporou časti opozičných strán Robert Mistrík s podporou 9,5 percenta, nasleduje bývalý šéf slovenskej justície Štefan Harabin, predseda ĽSNS Marian Kotleba, predseda Mosta-Híd Béla Bugár, líderka OĽaNO Veronika Remišová, kandidátka PS Zuzana Čaputová, kresťanský demokrat František Mikloško, analytik Eduard Chmelár a podporu nad dvoma percentami by mal aj prezidentský kandidát kollárovcov Milan Krajniak. 

Menej ako dve percentá získali Juraj Zábojník, Martin Daňo, Radovan Znášik, Róbert Švec, Bohumila Tauchmannová a Oskar Fegyveres.

Agentúra Focus uskutočnila prieskum v dňoch 18.9. až 25.9. formou osobného dopytovania. Výberovú vzorku tvorilo 1015 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia. Respondentom bola položená nasledujúca otázka: "Prezidentské voľby budú na Slovensku na jar na budúci rok. Predstavte si však, že by sa prezidentské voľby konali už tento víkend a na prezidenta by kandidovali nasledujúci kandidáti. Ktorému z nich by ste dali svoj hlas?"

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok